Головна  →  Новини  →  25 червня 2019

100 років Національному музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків як державній установі

 Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, що зберігає, вивчає, поповнює та презентує громаді найзначніше зібрання світового мистецтва в Україні, цього року відзначає 100-ліття як державна установа!

 Програма відзначення розпочалася наприкінці 2018 року і триватиме до кінця 2019 року та включає низку проектів – ювілейну наукову конференцію «Ханенківські читання» (відбулася у січні 2019 року), семінари, публічні лекції, історико-документальну виставку «Музей. Століття» та інші заходи – уся програма 2019 року проходить під знаком століття.

 Сьогодні фонди музею нараховують 25667 творів. Головні розділи зібрання – класичне мистецтво країн Європи, Близького та Далекого Сходу, мистецтво Стародавнього світу. Є окремі збірки і твори мистецтва Північної та Південної Америки, Африки. Музей Ханенків – єдиний музей у світі, де можна побачити 4 найдавніші християнські ікони – 6-7 століть нової ери.

 Будинок музею № 15 по Терещенківській – особняк родини Ханенків – має унікальну атмосферу та є безцінним свідченням своєї епохи. Оригінальні вишукані стилізації його залів відтворюють образи прекрасних епох європейського минулого: готики, ренесансу, бароко, рококо.

 Музей Ханенків є одним з лідерів музейної галузі України та одним з провідних закладів неформальної освіти і культурного дозвілля. Музей пропонує великий спектр освітніх програм для дорослих (7 постійних програм), молоді та дітей (8 постійних програм) – як постійних, так і супровідних до окремих проектів.

 Відданий ідеям рівного доступу до культурної спадщини та політиці інклюзії в культурі та освіті, музей надає сучасні послуги та пропонує постійні спеціальні програми для дорослих та дітей з порушеннями розвитку інтелекту та вадами зору, для батьків у декреті, для людей літнього віку, людей за межею бідності та безхатченків.

 Музей відомий низкою резонансних проектів – циклом виставок європейського мистецтва з музеїв України «Європейський вимір» («100 шедеврів старих майстрів з музеїв України», «Скарби баронів де Шодуар» та ін.), виставками шедеврів з фондів музею (графічні цикли «Капрічос» та «Жахи війни» Гойї та ін.), виставками київської частини колекції Кенігса (європейська графіка), поверненої Німеччині у 2005 році, та «Врятовані скарби Італії» (перлини європейського живопису з музею Кастельвеккіо у Вероні, викрадені з музею та віднайдені спецслужбами). Презентації двох останніх проектів відбувалися за участі Президента України.

 Нині Музей Ханенків розташовано у двох історичних будинках по вулиці Терещенківській (15 та 17). Площа постійної експозиції – близько 1300 м2. У залах для тимчасових виставок проходять українські та міжнародні музейні художні проекти.

Перейти до спискуВерсiя для друку