Головна  →  Новини  →  22 вересня 2023

В Київському академічному театрі ляльок відкрили меморіальну дошку Юрія Сікали

В Київському академічному театрі ляльок відкрили меморіальну дошку Юрія Сікали

20 вересня 2023 року, о 14.00, в Київському академічному театрі ляльок  відкрили меморіальну дошку, присвячену народному артистові України, заслуженому діячеві мистецтв Польщі – Юрію Івановичу Сікало.

Ініціаторами відкриття дошки виступили дружина Юрія Івановича, заслужена працівниця культури Ніна Іванівна Лемешко та директор-художній керівник КАТЛ, Ігор Гулий. Проєкт було реалізовано після погодження Департаментом культури КМДА.

Гості заходу мали унікальну можливість: доторкнутися до таємниці ляльки і першими побачити робочі матеріали до фільму "Ляльковий світ Юрія Сікала", режисерки Ольги Іванової, прем'єру якого заплановано на листопад 2023 року. А також подивитися відеоспогади соратників та рідних Юрія Івановича та поділитися своїми спогадами наживо.

«Юрій Іванович був видатним режисером та лялькарем. А історія КАТЛ була б без нього взагалі неможлива, адже він присвятив театру 50 років свого життя та весь свій неймовірний талант» - прокоментував Ігор Гулий – «Саме в епоху режисерства Юрія Сікала кияни дізналися про те, що театр ляльок – це мистецтво не лише для дітей. В театрі йшли і дорослі вистави, і вистави для дітей будь-якого віку. Деякі з поставлених ним спектаклів, до речі, ідуть у нас і зараз, досі збираючи повні зали глядачів. Тож де, як не тут, має знаходитися пам'ятка про життя та роботу нашого неймовірного колеги.»

Урочистий захід відвідали, зокрема, н.а України, художній керівник театральної майстерні «Сузір’я», Олексій Кужельний, н.а. України Тамара Стратієнко, н.а. України, актор театру ім. Лесі Українки, Олег Комаров.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку