Головна  →  Новини  →  3 серпня 2021

У Музеї української діаспори відкрили виставку «Катерина Кричевська - Росандіч. Дороги і люди»

У Музеї української діаспори відкрили виставку «Катерина Кричевська - Росандіч. Дороги і люди»

29 липня в Музеї української діаспори за підтримки Українського культурного фонду відкрили виставку «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди», приурочену до 95-річного ювілею української американської художниці й меценатки з видатного мистецького роду Кричевських.

«Такі виставки показують справжню любов до Батьківщини. Водночас і те, наскільки прекрасною є наша культура. Україна ж залишається найважливішою, в житті Кричевської, неважливо як довго мисткиня надихалася в Європи чи творила в Америці», - коментує перша заступниця директорки Департаменту культури КМДА Юлія Кепліна.


Виставка представила творчу лабораторію художниці в контексті її професійного розвитку, мистецьких впливів і доленосних зустрічей. Організатори вперше оприлюднили ранні українські акварелі Кричевської 1942-1943 років і графічні роботи її близького друга, мистця Георгія Малакова. Серія ню та урбаністичні краєвиди Європи й Америки, виконані художницею у 1950-1960-х роках, експонуються поруч із акварелями Миколи Кричевського – відомого французького аквареліста, дядька та вчителя мисткині. Виставка розкрила цікаву сторінку біографії художниці – співпрацю з всесвітньо відомим графіком Яковом Гніздовським, дереворити й лінорити якого також представлені в експозиції. У центральній залі виставки можна оглянути найяскравіші краєвиди мисткині, написані нею в еміграції та після відвідин Україні в 1993 році.


Під час відкриття експозиції виставки український колекціонер Олексій Петренко подарував Музею української діаспори три рисунки художника Геогрія Малакова, на яких зображена юна Катруся Кричевська під час роботи у виробничих майстернях Художнього інституту в Києві у 1942 році.

Виставка «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди» працюватиме в Музеї української діаспори до 19 вересня. Вхід – вільний.

Перейти до спискуВерсiя для друку