Головна  →  Новини  →  29 жовтня 2019

Добігли кінця Дні українського кіно в Литві, які відбувались протягом 22-26 жовтня у містах Вільнюс та Варена.

Добігли кінця Дні українського кіно в Литві, які відбувались протягом 22-26 жовтня у містах Вільнюс та Варена.

      Першим заходом Днів Українського кіно став круглий стіл у приміщенні Посольства України у Литві, на якому з колегами із Литовського кіноцентру, кінотеатрів Паневежиса та Вільнюса, Литовської Агенції авторських прав, представників кінематографічної спільноти  та ЗМІ обговорювалися спільні проекти у сфері популяризації національного кіно та подальша співпраця щодо проведення Днів національного кіно в Україні і Литві.  

      Про роботу комунальних кінотеатрів розповідала Лариса Зубенко, перша заступниця директора Мережі кінотеатрів «Київкінофільм», представивши коротку відеопрезентацію. Серед учасників круглого столу була присутня ексміністерка культури Литовської Республіки Ліана Рокітє-Йонссон, а також представники литовських ЗМІ.

      Ввечері цього ж дня у вільнюському кіноцентрі "Скальвія" при повному аншлазі відбувся допрем’єрний показ художнього фільму Михайла Іллєнка «Толока». Перед початком глядачів привітали Посол України у Литовській Республіці Володимир Яценківський, а також представники української делегації Лариса Зубенко, Олена Бабій, Михайло Іллєнко  та Іван Ясній. По завершенні кіноперегляду режисер фільму Михайло Іллєнко відповів на численні запитання глядачів. Гостями на перегляді, серед інших, були представники дипломатичного корпусу, політики і митці, а також представники української спільноти у Литві.

ртпр

      Наступного вечора вільнюські глядачі змогли подивитися фільми "Міф" Леоніда Кантера та Івана Яснія і "Дике Поле" Ярослава Лодигіна. Приємною несподіванкою стала присутність на перегляді Вітаутаса Ландсбергіса - першого Голови Парламенту незалежної Литви, який дав високу оцінку фільму "Міф".

      Завершили вільнюську частину Днів українського кіно покази кіноальманаху «Все починається у Києві» та комедії Влада Дикого «Скажене весілля».

      25 та 26 жовтня естафету прийняло місто Варена. В кінозалі Центру культури були представлені як українська кінокласика (фільм Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою»), так і кіносучасність (стрічка Михайла Іллєнка «Толока»).

      Організатори  вдячні литовським глядачам за теплий прийом та інтерес до українського кіно. Сподіваємося на не менш цікаві зустрічі наступного року.

литовське

      Проект відбувся за підтримки ДержКіно УкраїниМіністерство закордонних справ України / MFA of UkraineПублічна дипломатія України від МЗС / Ukraine's Public Diplomacy by MFA та Департаменту культури КМДА.

Перейти до спискуВерсiя для друку