Головна  →  Новини  →  14 вересня 2018

Виставка “Мовчазні книжки, або як подолати всі культурні й мовні бар’єри”

Відкриття виставки
“Мовчазні книжки, або як подолати всі культурні й мовні бар’єри”


17 вересня о 16:00 відбудеться відкриття виставки мандрівної колекції книжок Silent Books в арт-просторі Центральної бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Silent Books  — історії в картинках для дітей, які розмовляють різними мовами.

Міжнародний проект “Мовчазні книжки: зі світу до Лампедузи й назад” стартував у 2012 році в Італії за сприяння Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY і був присвячений створенню бібліотеки для дітей біженців. 

У Центральній бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва буде презентовано вже колекцію Silent Books 2015 року. Раніше її представили на Книжковому Арсеналі. 

Основна ідея цього проекту — дати читачеві розуміння історії, культури, незалежно від його походження чи мови. Усе почалося на Лампедузі, острові на півдні Італії, куди прибуло багато біженців. Така ситуація спонукала до пошуку нових рішень, а згодом це отримало відгук в інших країнах. “Мовчазні книжки” відкривають швидкий шлях до нової мови і викликають бажання читати. 

За допомогою Silent Books можна навчатися, розвивати креативне і критичне мислення, знайомитися з важливим суспільними, культурними процесами в суспільстві й проблемою мігрантів. 

“Вперше зібрали понад 110 книжок із 20 країн світу. Оскільки не в кожній країні видають книжки-картинки зовсім без слів. Їх було складно знайти. Друга колекція 2015 року була меншою. Однак видання таких книжок зростає, тому в 2017 році бібліотека збільшилась, вдалося зібрати 79 книжок. Критерії прості: це має бути книжка з ілюстраціями дуже високої якості. Книжка має приносити задоволення, викликати емоції. Теми не обмежені — розваги, складні теми. Ці книжки спонукають думати про те, що переживають мігранти і співпереживати їм. Коли ми дивимось новини або читаємо газету, у нас не виникає особистого зв’язку й співучасті”, – розповідає Евелін Арізпе, старша викладачка Університету Глазго, провідна фахівчиня з дитячої літератури та читання, експертка IBBY. 

СПІКЕРИ на відкритті виставки: 

Яна Біленко — директор Центральної бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва.

Сімон Піду — заступник Глави Місії Посольства Швейцарії в Україні.

Діана Попова — директор Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Вікторія Муха — голова Постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

Оксана Корніцька — керівник культурних проектів Посольства Швейцарії в Україні. 

Захід цікавий видавцям, ілюстраторам, дослідникам візуального наративу, усім, хто цікавиться новими формами сторітелінгу, також широкому загалу читачів, авторів, бібліотекарів, педагогів, літературознавців та мистецтвознавців. 

На виставці представлено 52 книжки з близько двадцяти країн світу. 

Виставка колекції “Мовчазні книжки” IBBY 2015 стала можливою завдяки підтримці Посольства Швейцарії в Україні. 

Офіційне відкриття відбудеться 17 вересня о 16:00. 

Виставка триватиме з 17 вересня до 20 жовтня 2018 року.

Відповідно до графіку роботи бібліотеки.

Вхід вільний

Адреса: м.Київ, просп.Перемоги, 25А.

АКРЕДИТАЦІЯ ЗМІ. 

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ: 

Катерина

відділ координування культурно-освітніх проектів та інформаційного наповнення
098 66 11 833
[email protected]

Перейти до спискуВерсiя для друку