Головна  →  Новини  →  11 травня 2018

Заходи з нагоди Міжнародного дня музеїв

Заходи з нагоди Міжнародного дня музеїв

18 травня світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.

Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей було започатковане в 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. Із 1978 року Міжнародний день музеїв відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Для Києва, як і для всієї України, цей день виходить далеко за рамки професійного свята й має величезне значення. Адже здатність зберігати й збільшувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і  розвиненість будь-яких націй.

З нагоди свята практично в кожному музеї комунальної власності міста Києва відбудеться ціла низка заходів: виставки, тематичні та театралізовані екскурсії, перформанси, акції, квести, круглі столи, флешмоби.

Як завжди, найбільш масовими і затребуваними стануть «Ночі в музеях». Цьогоріч вони відбудуться в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара», Мистецькому центрі «Шоколадний будинок», Київському літературно-меморіальному будинку-музеї М.Заньковецької, Літературно-меморіальному музеї П.Г.Тичини та ін.

Крім «класичних» заходів музеї підготували різноманітні «родзинки»: флешмоб «Музейна естафета» в Музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва», імпреза «Грушевський і світовий культурний простір» у Історико-меморіальному музеї М.Грушевського, костюмований ретро-перформанс з «живою» музикою від ансамблю «Анатра» та танцями минулих епох від Vintage Dance Community в Мистецькому центрі «Шоколадний будинок», дійство «Магія актриси і загадки її образів» у Київському літературно-меморіальному будинку-музеї М.Заньковецької, презентація міжнародного проекту по збереженню української культурної спадщини «Поліфонія» в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» та багато іншого.

Помітною святковою подією стане проект Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків «Венеція найясніша» (твори венеційських митців з колекції Музею Ханенків та Львівської національної галереєї мистецтв ім. Б.Г.Возницького).

Крім того, з нагоди свята багато музейних закладів міста «відкриють свої двері» та нададуть можливість киянам і гостям міста завітати до них безкоштовно.

Тож «Будинки Муз» чекають на відвідувачів і сподіваються, що Міжнародний день музеїв-2018 стане справжнім святом для киян і гостей міста!

Перейти до спискуВерсiя для друку