Головна  →  Новини  →  15 грудня 2017

Відкриття виставки «Дарую Києву. Серж Лифар» в Музеї української діаспори

Відкриття виставки «Дарую Києву. Серж Лифар» в Музеї української діаспори

21 грудня 2017 року о 15:00 в Музеї української діаспори (вул. Московська, 40-Б) відбудеться відкриття виставки «Дарую Києву. Серж Лифар».

Один із найвидатніших танцівників і хореографів XX століття Сергій Михайлович Лифар, який народився у Києві, завжди мріяв повернутися до рідного міста.

Сьогодні це повернення відбувається через унікальні подарунки.

Згідно з волею Сержа Лифаря, значна частина колекції його бібліотеки    (817 одиниць) була передана до Києва із Швейцарії майже двадцять років тому      і зберігається в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва.

Нині завдяки спільним зусиллям Міністерства культури України, Міністерства закордонних справ України (зокрема, Посольства України в Швейцарській Конфедерації), Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та відповідно до заповіту вдови митця графині Інги-Лізи Ахлєфєльд-Лаурвіг місто отримало ще близько 1 700 різних книг, аркушів та зошитів із особистого архіву Сержа Лифаря (14 скринь).

Вагому долю зібрання складають книги і рукописи унікальної історичної та мистецької ваги, які увійдуть у золотий фонд культурної спадщини України. Це, зокрема, видання з особистої колекції Сержа Лифаря: стародруки                     ХVII–XVIII століть, прижиттєві видання класиків світової літератури: О.Пушкіна, Є.Баратинського, О.Блока, З.Гіппіус, а також рукописи творів Д. Мережковського. Одним із найцікавіших експонатів є рідкісна книга «Чигиринський Кобзар              і Гайдамаки», видана в 1844 році в Петербурзі, – друге прижиттєве видання творів Т.Шевченка. Ще однією окрасою колекції є Паризькі видання праць самого Сержа Лифаря різних років, авторський примірник автобіографічної книги Сержа Лифаря «Страдные годы» у трьох томах, а також два авторські макети книг «Дягилев»        і «С Дягилевым».

Вінцем цієї непростої багаторічної роботи стане презентація в Музеї української діаспори виставки «Дарую Києву. Серж Лифар», на якій широкому загалу будуть представлені вибрані найцікавіші експонати з приватної колекції митця.

Цей проект, безперечно, стане визначною подією в культурному житті нашого міста та надасть значний імпульс для подальшого увічнення пам'яті видатного киянина Сержа Лифаря – створення в Києві його Музею.

Виставка триватиме до 25 березня 2018 року.

Тел. для довідок: (044) 280 64 18.

Тел. для акредитації преси: 095 903 62 86 (Анна).

E-mail: [email protected].

Перейти до спискуВерсiя для друку