Головна  →  Новини  →  1 грудня 2017

Мистецький центр «Шоколадний будинок» виставка народного художника України Золтана Мички

Мистецький центр «Шоколадний будинок» виставка  народного художника України Золтана Мички

З 30 листопада по 10 грудня 2017 р. у філії Національного музею «Київська картинна галерея» «Мистецький центр «Шоколадний будинок проходитиме персональна виставка творів відомого закарпатського художника, народного художника України, лауреата Закарпатської обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім. Й. Бокшая та А. Ерделі, почесного академіка НАМ України Золтана Федоровича Мички (1949–2017)».

З. Мичка увійшов в історію як інтелігентна, мудра та ерудована людина, прекрасний художник-живописець, організатор та учасник багатьох живописних пленерів на Закарпатті. Пленеризм Золтана Мички – бездонне джерело його натхнення та уяви, це той пленеризм, завдяки якому сформувалася закарпатська малярська школа, увібравши досвід французького та мюнхенського пленеризму Адальберта Ерделі і досвід Нодьбанської школи. Його картини сформовані простором, у якому кожен знаходить свою істину.

Майстер конструктивного нефігуративного живопису, у багатьох композиціях вибудовував архітектонічну модель образності, основною домінантою якої є засади протилежностей. Художник також полюбляв монохроматичну побудову живопису, в якій пошуки форми й композиції зводяться до використання партії умбр або білого, із вкрапленнями фіолету або жовтого. Митець часто використовував алегорично-метафоричний вислів, уживав асоціативну символіку, знаковість. Нефігуративний живопис Мички перейнятий великою малярською культурою, що включає сміливі зіставлення площин у просторі полотна, динамічні акорди певних барв на суцільному тлі.   

         Золтан Мичка був учасником багатьох виставок, 130 європейських міжнародних пленерів та симпозіумів у 28-ох країнах світу. Його твори зберігаються в музеях і колекціях як в Україні, так і поза її межами.

Перейти до спискуВерсiя для друку