Головна  →  Новини  →  2 грудня 2022

Київський академічний театр "Колесо" розповів про свою діяльність

Київський академічний театр "Колесо" розповів про свою діяльність

Наша столиця багата на культурні заклади, які продовжують свою діяльність навіть під час війни і розширюють можливості проводити своє дозвілля для гостей та жителів Києва. 

Департамент КМДА започатковує рубрику "Цікаві факти про заклади культури" в якій кожен із закладів презентує себе і свою діяльність. 

Розпочинаємо з підбірки цікавих фактів про Театрально-видовищний заклад культури Київський академічний театр «Колесо».

Театр було створено ще наприкінці 1980-х років і відтоді очолюваний незмінним худкерівником закладу Народною артисткою України Іриною Кліщевською. Сьогодні театр «Колесо» є невід'ємною складовою культурного життя Києва, улюбленим місцем відпочинку не тільки киян, а й численних гостей столиці.

Наприкінці 1980-х років з’явилось багато театральних студій. На госпрозрахунку в Києві були «Сузір’я», «Театр на Подолі», «Дзеркало», Театр поезії, Театр бардівської пісні тощо. І в 1988 році з’явилась ідея заснувати
Театр-студію «Кафе-театр «Колесо» за адресою Андріївський узвіз, 8. В Київському академічному театрі «Колесо» працює 1 народна артистка України – директор-художній керівник, 8 заслужених артистів України.
Серед акторів 5 осіб, хто працює з дня заснування закладу: Ірина Кліщевська, Олег Лепенець, Валентина Бойко, Олександр Бірюков, Галина Зражевська, а також керівник музичної частини Володимир Дадикін.
Наразі за штатним розкладом в театрі передбачено 57,5 посад. В театрі
працює 26 акторів.
Спеціалісти: заступник директора-художнього керівника, головний бухгалтер, головний адміністратор, бухгалтер, старший інспектор з кадрів, адміністратори, режисер, керівник літературно-драматургічної частини, завідувач художньо-постановочної частини, художник-постановник, звукорежисери, художник з освітлення, керівник музичної частини, завідувач трупи, гример, помічник художника з освітлення, асистент режисера, начальник костюмерного цеху, костюмер, реквізитор, завідувач господарства, машиністи, електрик, старший контролер квитків, чергові, прибиральники, двірник, гардеробник, касир.

Через початок повномасштабного вторгнення до України до 22 травня 2022 заклад знаходився на простої. Наразі театр працює в звичайному режимі.  Якщо говорити про плани для подальшого розвитку закладу, то театр вже готується до проєктів 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, «35- річчя «Київського академічного театру «Колесо».
Заплановано  творчій обмін виставами за проектом «ArtChange» (Румунія, Польща, Болгарія, Німеччина), а також з українськими театрами.
Заплановано постановки за творами Славомира Мрожека, Леопольда Захера- Мазоха, Міхая Себастіану, Олександра Олеся, Оскара Уайльда, грецької п’єси для підлітків для постановки у дворі театру. Оновлення вистав: Фелікс Міттерер «Жінки Моцарта», Роланд Шіммельпфенніґ «Золотий Дракон», Оскар Уайльд «Зоряний хлопчик», Кальдерон «Дама-
примара».
Також планується організувати та провести щорічний Міжнародний театральний фестиваль камерних вистав AndriyivskyFest і його формати: Український формат та «Незалежні», а також відкрити І Мистецький
фестиваль «У Дворі» (open air).
Театр буде брати участь за запрошенням у Міжнародних фестивалях закордоном та в Україні.
Ще із планів: створити філіал ТВЗК КАТ «Колесо» у м. Вишгороді., культурно-мистецький центр – на Літній сцені у дворі, де  відбуватимуться перформанси, вистави, зустрічі з глядачами, музичні виступи.
Планується продовження організовувати музичні, творчі вечори в Театральному салоні, проводити екскурсії театром, організовувати виставки митців різних жанрів. І з цікавих ідей - відкриття музею театру.

Серед колишніх співробітників та відомих сучасних особистостей, які які пов’язані співпрацею з театром «Колесо» можемо виділити:

-народний артист України Володимир Абазопуло (фехтування, вистава «Дама-примара»)
-Томас Арцт (драматург – Австрія, вистава «Grillenparz та Хор цвіркунів»)
-Явор Бінєв (режисер – Болгарія, вистава «Мамо, де ти?»)
-Ласкаріс Валаваніс та Марія Каламара (дизайнери (костюми) – Греція, вистава «Антігона»)
-заслужений працівник культури України Олена Воронько (керівник
літературно-драматургічної частини)
-Ільїна Генсіцька (керівник літературно-драматургічної частини)
-заслужений діяч мистецтв України Володимир Гронський (композитор «Любовна плутанина, або Забавки»)
-Дімо Димов (режисер – Болгарія, вистава «Каспар», «Едіт Піаф»,
«Золоте Руно»)
- Ерік Еліс (драматург – США, автор п’єси “Double Double”)
- П’єр Жан-Валентен (режисер - Франція, вистава «Каспар»)
- Наталя Коломієць (драматургиня, вистава “Flower boom”)
- Анастасія Комлікова (композитор, вистава “Flower boom”)
- заслужений діяч мистецтв України Олександр Круковський
(концертмейстер вистав «Вечорниці», «Ніч кохання», «Пристрасті дому пана Г.-П.», «Шантрапа»)
- Кен Людвіг (драматург – США, вистава «Примадонни»)

- заслужена артистка України Олександра Майорова (хореограф, вистави «Дама-примара», «Емма», «Пристрасті дому пан Г.-П.»)

- Фелікс Міттерер (драматург – Австрія, вистава «Жінки Моцарта)
- Костянтин Міщенко (актор, вистава «Шантрапа»)
- Марго Нірод (сценографиня, вистава «Уявно хворий»)
- Ярослав Нірод (сценограф, вистава «Міріам»)
- заслужений діяч мистецтв України Володимир Петранюк (режисер вистава «У Києві, на Подолі.., або «Гдє ві сохнітє бєльйо?»)
- Олег Примогенов (актор, вистави «Шантрапа», «У Києві, на Подолі.., або «Гдє ві сохнітє бєльйо?», «Каспар»)
- Ольга Радчук (актриса, вистава «Ніч кохання»)
- заслужена артистка України Алла Рубіна (хореографиня, вистава «Приборкання норовливої»)
- Віталій Семенцов (режисер, вистава «Я чекаю тебе, коханий..!»)
- Надія Симчич (драматургиня, вистава «Ми, Майдан»)
- Ірина Ткаченко (актриса, вистава «Ніч кохання», «Коктейль ФА-СОЛЬ»)
- Ніл Флекман (режисер – США, “Terra Incognito”)
- Францобель (драматург – Австрія, автор п’єси «Приборкання норовливої»)
- заслужений діяч мистецтв України Вахтанг Чхаїдзе (режисер, вистави «Пристрасті дому пана Г.-П.», «Міріам», «Чінзано» та День народження Смирнової»)
- Василь Шандро (актор, вистави «У Києві, на Подолі.., або «Гдє ві сохнітє бєльйо?», «Приборкання норовливої», «Ніч кохання»)
- заслужений артист України Дмитро Шарабурін (вистава «Коктейль ФА-СОЛЬ», «Ніч кохання»)
- Роланд Шіммельпфенніґ (драматург – Німеччина, вистава «Золотий Дракон», «Push-up»)

Серед історичних особистостей, які «пройшли» через театр та допомогли його розвитку, але їх вже, на жаль, нема з нами:


- Аркадій Гарцман (автор пісень та віршів «Жінки Моцарта», «Любовна плутанина, або Забавки», “Flower boom”, «Grillenparz та Хор цвіркунів»)
- заслужений діяч мистецтв України Олександр Жилінський (вистава «Жінки Моцарта)
- заслужений діяч мистецтв України Валентина Заболотна (театральний критик)
- Еммануїл Куцуреліс (Греція, вистава «Антігона»)
- Валентин Реунов (художник)
- народний артист України Ігор Славинський (режисер вистави «Примадонни»)
- заслужений діяч мистецтв України Ярослав Стельмах (автор п’єс «Емма», «Гра на клавесині») 
- заслужений діяч мистецтв України Володимир Судьїн (вистава «Азалія»)

- народний артист України, заслужений діяч мистецтв України Михайло Чембержі («Емма», «Уявно хворий», «Місяць на селі», «Дама-примара», «Мишоловка», «Фатальний флірт, або Забавки», «Гра на
клавесині»)
- народний артист України Валерій Шептекіта (актор, вистава «Ку-ку-рі-
ку»)

Саме в «Колесі» представлено п’єси Томаса Арцта (Австрія), Степана Васильченка (Україна), Фрідріха Дюрренмата (Швейцарія), Еріка Еліса та Роджера Рііса (США), Ів Жаміака (Франція), Еміліо Карбальїдо (Мексика), Наталії Коломієць (Україна), Йоганна Нестроя (Австрія), Олени Пчілки (Україна), Радоя Раліна (Болгарія), Панаса Саксаганського (Україна),Ярослава Стельмаха (Україна), Францобеля (Австрія), Петера Хандке
(Франція), Роланда Шіммельпфенніґа (Німеччина) тощо.

Про театр відомо у Франції, Німеччині, Америці, Румунії, Болгарії, Польщі, Литві, Ізраїлі, Шотландії, Албанії, Македонії, Латвії, Венгрії, Швеції тощо. Унікальність театру полягає в тому, що він намагається здійснювати постановки п’єс драматургів, які раніше не робили інші українські театри.

Візитівкою театру «Колесо» є вистава «Шантрапа» за п’єсою Панаса Саксаганського. Виставою розпочинається та завершується кожний театральний сезон. «Шантрапа» гастролювала в США, Румунії, Литві, багатьох
містах України. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку