Головна  →  Новини  →  10 серпня 2022

«Солдатики: вторгнення» виставка Олега Калашніка у Музеї Ханенків

«Солдатики: вторгнення» 

виставка Олега Калашніка у Музеї Ханенків

 

11 серпня - 25 вересня 2022 року

У роботах автора знову повторюється той самий образ іграшкового солдатика, такого собі супер-героя радянського дитинства, покликаного виховувати дітей захисниками. До початку повномасштабної війни у вітринах азійської експозиції експонувались у тому числі і ритуальні предмети та елементи зброї. Мілітаризм та героїзм – теми, що нерідко фігурують у мистецтві Азії. Солдатики Калашніка, розташовані на місцях цих речей, вступають у невидимий діалог з слідами перебування музейних експонатів.

 

Уперше цю серію робіт Калашніка під назвою «Enfant terrible» було представлено в ЄрміловЦентрі, у Харкові. Відкриття виставки відбулось 22 лютого, а через день розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Центр з мистецького майданчика перетворився на укриття, а іграшкові солдатики Калашніка з арт-об’єктів – на обереги. Проєкт набув додаткових значень: виставка стала водночас проєктом-передчуттям та візуалізацією страшного сьогодення.

 

Частиною проєкту стала інтелектуальна бесіда Сергія Жадана та Євгенія Стасіневича. Тексти діалогу співрозмовників розміщені у вітринах усіх чотирьох зал. У них автори рефлексують про роботи Олега Калашніка та навколишню дійсність, міркують про зв'язок минулого й теперішнього. 



Олег Калашнік – харківський художник та скульптор. Член художньо-реставраційного об'єднання «Red Horse». Роботи художника зберігаються у музейних та приватних колекціях України, Німеччини, Франції, Росії, Португалії та США. Живе та працює в Харкові. Під час російського повномасштабного вторгнення в Україну займається волонтерською діяльністю у Харкові.

 

Автори текстів: Сергій Жадан та Євген Стасіневич 

 

Архітектор експозиції: Віталій Кохан

 

Координаторка проєкту: Ольга Новікова

 
Перейти до спискуВерсiя для друку