Головна  →  Новини  →  2 листопада 2020

З історії створення методичного центру

Мистецькими школами Києва місто опікується споконвічно. З 1924 року саме міським управлінням культури і мистецтв були засновані всі школи одна за одною. Лише наприкінці минулого століття координувати діяльність мистецьких шкіл було доручено районним в м. Києві державним адміністраціям, але виключно в межах фінансових та комунально-майнових повноважень. Поряд з цим, в усіх питаннях, що стосуються професійної роботи, мистецькі школи столиці підпорядковуються сьогодні Департаменту культури міста. Методичний кабінет навчальних закладів (нині – Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів) було створено при Київському міському управлінні культури наказами Міністерства культури УРСР від 01 червня 1977року № 333 та Управління культури Київського міськвиконкому від 27 липня 1977 року № 368, за погодженням із Радою Міністрів від 30 травня 1977 року № 6372/26 та Держпланом і Міністерством фінансів від 17 травня 1977 року № 10-02/3-8-1060. Методичний кабінет навчальних закладів надавав кваліфіковану методичну допомогу зростаючій кількості мистецьких навчальних закладів міста та їх керівникам.

Рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2012 року № 681/8965 Методичний кабінет навчальних закладів було реорганізовано у Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів. Сьогодні ця установа є окремою юридичною особою, підпорядкованою Департаменту культури КМДА, але виступає його невід'ємною складовою профільного спрямування. Методичний центр залишив за собою та акумулював функції мистецько-освітянського осередка – єдиного координаційного центра науково-методичної, мистецько-творчої, кваліфікаційно-професійної допомоги мистецьким школам та їх керівникам.

Діяльність Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів направлена на методичне та інформаційне забезпечення мистецьких шкіл, організацію та координацію методичної та навчально-виховної роботи, контроль за змістом та якістю навчання; на удосконалення форм, методів навчання, організаційне та методичне забезпечення роботи з підвищення кваліфікації керівників та викладачів; на участь в розробці та реалізації багатьох програм у галузі культури.

За майже 40 років свого існування Методичним Центром створено чітку систему роботи з мистецькими школами міста. Адже, як вже зазначалося, саме міським управлінням культури свого часу були засновані всі мистецькі навчальні заклади.

Одним з фундаментальних напрямків діяльності Департаменту культури та Методичного центру є збереження існуючої мережі,планування стратегії її подальшого розвитку, забезпечення діяльності мистецьких шкіл та закладів вищої мистецької освіти. Мережа нараховує 60 одиниць: 4 вищі та 56 мистецьких школи (дитячі музичні, художні, хореографічна школи, школи мистецтв, хореографічна та театральна студії).

У цих закладах надається мистецька освіта понад 22 тисячам дітей та підлітків, у ЗВМО – близько 3 тисяч студентів. Надають мистецькі освітні послуги– понад 4 тисячі викладачів.

Перейти до спискуВерсiя для друку