Головна  →  Новини  →  6 січня 2021

Звіт Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів за грудень 2020 року

За традицією грудень – місяць завершення справ, підбиття підсумків, передчуття дивовижних подій та святкового настрою. Такий настрій подарували викладачам заходи, підготовлені та проведені Методичним центром. Їх було понад 30. Найяскравішими подіями цього місяця стали:

– прем’єра концерту № 2 «Різдвяні фантазії» 51 концертного сезону Київської дитячої філармонії на You Tube каналі Київського міського методичного центру;

– проведення найбільш значних та престижних музичних першостей – ХІ Всеукраїнського конкурсу юних піаністів ім. В.В. Пухальського 

та Міського відкритого конкурсу «Срібні струни бандури»;

- онлайн-семінар за темою: «Огляд навчально-методичної літератури з предмета «Сольфеджіо».

 

Трансляцією концерту № 2 «Різдвяні фантазії» продовжено 51-й концертний сезон Київської дитячої філармонії. Найкращі номери до цього концерту, були відібрані під час онлайн-перегляду організаційно-художньою радою КДФ. За багаторічною традицією груднева зустріч була присвячена різдвяно-новорічним мотивам й мала формат концерту: «викладачі-дітям». Яскраві та різножанрові номери концерту, немов ялинкові прикраси, виблискували святковими кольорами мелодій, тембрів, настроїв: колядки та щедрівки, танцювальні мелодії народів світу, твори українських та зарубіжних композиторів-класиків й сучасних авторів, популярна естрадно-джазова музика.

Одинадцятий Всеукраїнський конкурс юних піаністів  імені В.В. Пухальського традиційно проходив у два тури. Проте через складну епідеміологічну ситуацію у країні вперше конкурс відбувався дистанційно. Тому учасники двох турів конкурсу надали свої відеоматеріали для перегляду членами журі на каналі You Tube. Журі конкурсу Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра, на чолі з професором, кандидатом мистецтвознавства, доктором культурології Волковим С.М. відзначили найвищий рівень організаційно-технічного забезпечення конкурсу, а також оцінили якісне виконання конкурсної програми, відповідно до вимог конкурсу. Зокрема, 11 концертних номерів, які було виконано блискуче, що визначило лауреатів першої премії, складуть програму гала-концерту, трансляція якого запланована у січні на каналі You Tube Методичного центру.

У Міському відкритому конкурсі «Срібні струни бандури», проведення якого відбулося у грудні у режимі онлайн, взяли участь близько 70 бандуристів різних вікових категорій. Серед них було визначено понад 30 лауреатів. За підсумками Журі, на чолі із заслуженою артисткою України, професоркою, завідувачкою кафедри бандури НМАУ ім. П.І. Чайковського Федоровою Л.В. конкурс показав високий рівень технічної та виконавської майстерності. Сьогодні бандура є найсучаснішим музичним інструментом, який обирають юні музиканти.

Онлайн-семінар за темою: «Огляд навчально-методичної літератури з предмета «Сольфеджіо» згуртував біля екранів моніторів викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл міста. Спікерами заходу були провідні викладачі теоретичного фаху як з міста так і з області, методичні збірки яких видані за останні роки та користуються широким попитом серед колег: викладач КДШМ № 3 Курач С.Е., викладач КДМШ № 32 Михайловська Р.С., викладач ДШМ (м. Обухів) Татаурова Л.І., викладач КДМШ № 1 ім. Я. Степового Буравчук А.І., викладач КДМШ № 38 Гончар А.М., викладач ДШМ № 4 Джола І.Т. Зауважимо, предмет «Сольфеджіо» у мистецьких школах є важливою складовою системи музичної освіти. У ході семінару доповідачі ознайомили колег зі своїми напрацюваннями, поділилися досвідом, накопиченим за роки педагогічної діяльності.

Участь представників Центру у засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при виконавчому органі Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) ознаменувалося тим, що до плану заходів з національно-патріотичного виховання ВО КМР КМДА на 2021 рік увійшли запропоновані Методичним центром пропозиції щодо проведення конкурсів, лекторіїв, виховних бесід та низки інших творчих заходів за участю учнів та студентів мистецьких закладів Києва, спрямованих на підвищення національної свідомості та самоідентифікації нашої спільноти.

Грудень був по-передноворічно пишним на методично-освітні та мистецько-освітні заходи, які стали продовженням проведених у попередні місяці семінарів-практикумів за участю викладачів різних методичних об’єднань мистецьких шкіл Києва.

Це:

- перегляд та обговорення відкритих уроків з гри на домрі, з хореографії та театральної постановки;

- доповіді з сольного співу, гри на арфі;

- презентація роботи викладача хору;

- семінари практикуми для викладачів музично-теоретичних дисциплін, гри на балалайці, з хореографії та викладачів початкового курсу історії образотворчого мистецтва,

- онлайн-зустріч за результатами проведення міського конкурсу театрального мистецтва «Натхнення»;

- обговорення презентація нотної збірки Савченка О.М. «Світові хіти популярної та рок-музики для естрадних ансамблів»;

- міський концерт «Музика у джазовому соусі».

Такі заходи є зразком вищої майстерності педагогів. Показ більшості з них є доступним на You Tube-каналі Методичного центру.

Відкритий урок викладача гри на домрі мав на меті продемонструвати основні засади постановки виконавського апарату за для досягнення якості звучання. Досвідченим викладачем Яновицькою Ю.В. було представлено різні форми роботи гри на народному музичному інструменті, що сприяло б покращенню звуковидобування. Урок було записано та продемонстровано на YouTube-каналі Методичного центру. Чимало викладачів як з Києва так й поза його меж долучилися до перегляду. Зауважимо, що така форма проведення відкритого уроку дає викладачам змогу отримати поради високопрофесійного педагогу та втілити набуті навички у власній педагогічній практиці.

Під час грудневого засідання міської предметної секції викладачів балалайки було представлено дві актуальні методичні доповіді: «Створення творчої онлайн-студії для дистанційного навчання учнів мистецької школи в класі балалайки» та «Основні принципи перекладення музичних творів для балалайки». Як завжди матеріал представлено професійно. Теми були актуальні, пізнавальні, цікаві. Позитиву присутнім додав флешмоб від викладачів та учнів КДМШ N 14 ім. Д. Кабалевського.

Особливо яскраві враження залишив відкритий онлайн-урок викладача КДШУТ «Барвіночок» - Пустової Е.В. в рамках «Творчої платформи викладача-хореографа» за темою: «Особливості виконання польських танців: мазурка, краков’яку та полонезу». Викладачем-хореографом було продумано та підготовлено кожну деталь для втілення національних польських танців. Учні оволоділи танцювальною манерою, виконавською культурою вивчених елементів академічних характерних танців Польщі. Робота педагога концертмейстера велася згуртовано щодо підкреслення та урахуванням акцентів, для втілення рухів притаманних цим танцям. Також в рамках «Творчої платформи викладача-хореографа» відбувся семінар-практикум модераторами якого виступили викладачі ДШМ № 5. Йшлося про значення інноваційних та ігрових елементів у підвищенні рівня активності та загальної фізичної підготовки учнів на уроках хореографії.

Викладачі-театрали міського методичного об'єднання взяли активну участь у обговоренні вистави "Кицін дім" (постановник - викладач ДШМ 4, викладач-методист Корніяка В.М.). Було відмічено якість акторської підготовки учнів, їх розкутість, жанровість та вишуканість сценічної мови у втіленні художніх образів персонажів вистави.

Під час засідання викладачів методичного об'єднання сольного співу було прослухано доповідь заслуженого артиста України, викладача КДМШ 32 Зайцева В. Він поділився власним досвідом щодо сучасного погляду на гігієну голосового апарату артиста-вокаліста. Його корисні поради викликали велику зацікавленість у всіх присутніх на заході викладачів.

Також у грудні викладачі методичного об'єднання сольного співу та хору дистанційно відвідали презентацію роботи викладача КДМШ № 38 Шафран О.О. з хоровим колективом «La Violetta» в рамках методично-освітнього проєкту «Творча майстерня викладача хору». Хормейстер ознайомила з особливостями роботи з хоровими групами в умовах карантину. Розкрила важливі нюанси методики досягнення чистоти інтонації під час виконання багатоголосся a capella дитячим хоровим колективом. Окрасою заходу став показ архівного відео-запису концертного виступу дитячого колективу на одному з концертів Київської дитячої філармонії минулих років.

Викладачі-арфісти міського методичного об'єднання бути присутніми на неймовірно цікавому методичному заході. Добре відомий не тільки в Києві, а й далеко за його межами, викладач Київських мистецьких шкіл, Київської муніципальної академії музики ім. Р. Глієра, викладач-методист Корчинська Д.С. представила методичну доповідь за темою «Основні завдання в роботі над музичним твором великої форми (соната) з учнями-арфістами». Теоретична частина була дуже влучно підкріплена демонстрацією педагогічних прийомів. Матеріал, яким поділилася Діана Степанівна, виявився корисним для викладачів-арфістів.

Презентація нотної збірки викладача ДМШ 24, старшого викладача Савченка О.М. «Світові хіти популярної та рок музики для естрадних ансамблів» в рамках засідання предметної секції викладачів естрадної та рок музики зацікавила сучасним нотним репертуаром, який було добре інструментовано з урахуванням жанрових особливостей виконання творів. Ця збірка зорієнтована на учнів естрадних відділів мистецьких шкіл.

Під час семінару-практикуму для викладачів Початкового курсу історії образотворчого мистецтва «Аналіз творів образотворчого мистецтва на заняттях «Початкового курсу історії образотворчого мистецтва» для учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв» були надані методичні рекомендації щодо методики викладання аналізу творів образотворчого мистецтва. Зокрема було наведено алгоритми використання практичних навичок, які стануть у пригоді для розвитку художньо-мистецького мислення учнів й допоможуть їм оволодіти мистецтвознавчою термінологією. Це допоможе розвинути вміння учнів робити логічний виклад матеріалу при письмовому чи вербальному аналізі твору, використовуючи ключові поняття з історії мистецтва. Також учасники семінару мали можливість підвищили методичний рівень на прикладах впровадження інтегрованого підходу та використання міжпредметних зв’язків на заняттях історії образотворчого мистецтва та композиції у живописі, декоративно-ужитковому мистецтві та скульптурі, зокрема, поєднання знань історичного розвитку композиції та застосування композиційних схем в учнівській творчості.

Наприкінці грудня щедрим подарунком для усіх став міський концерт «Музика в джазовому соусі», де пролунали улюблені хіти. Трансляція концерту доступна на YouTube каналі Методичного центру.

 

У онлайн форматі за участі журі, до складу якого увійшли викладачі мистецьких шкіл та методисти Центру, завершився 29-й Міський фестиваль творчості дітей та молоді з інвалідністю «Повіримо у себе». Цього року понад 100 дітей з інвалідністю показали яскраві, сучасні та різножанрові номери. Журі до складу якого увійшли викладачі мистецьких шкіл столиці відмітило творчий та професійний підхід викладачів, які підготували таких особливих учасників фестивалю, а трансляція церемонії нагородження переможців доступна для перегляду на каналі You Tube Методичного центру. У рамках цього проєкту викладачі художнього відділення дитячої школи мистецтв подарували стали дітям із інвалідністю Дарницького району м. Києва онлайн майстер-клас за темою «Новорічні візерунки» та привітали всіх учасників святковим концертом.

У рамках апробації освітньої програми елементарного підрівня з музичного мистецтва для дітей з особливими освітніми потребами відбувся відкритий урок викладача ДМШ #13 ім. М. Глінки Макієвської Л.І. з учнем 3 класу Я. Чижом за темою: «Робота над художньо-образним виконанням різностильових творів у молодших класах мистецької школи».

Безсумнівно, грудень - це останній місяць року. І в кінці року, переглядаючи підсумки, ми відчуваємо гордість від того, що зробили те, що запланували, попри несприятливі умови цього буремного 2020 року та радість від того, що чимало корисних справ втілилися у життя.

Перейти до спискуВерсiя для друку