Головна  →  Новини  →  7 грудня 2020

Звіт Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів за листопад 2020 року

Листопад місяць ряснів яскравими подіями підготовленими та проведеними Методичним центром. Їх було понад 40. Ми вже звикли до того що організація методичної роботи відбувається у досить непростих умовах із залученням різноманітних інформаційних технологій. Та хочемо відзначити активність і сумлінну працю кожного з учасників цього процесу.

Найяскравішими подіями цього місяця стали:

– урочисте відкриття 51 концертного сезону № 1 Київської дитячої філармонії;

– проведення циклу семінарів з правової освіти для заступників директорів мистецьких шкіл;

– атестація педагогічних працівників, яка стала яскравою окремою сторінкою мистецько-освітнього життя.

Трансляцією концерту «Мистецький вернісаж» розпочато новий 51-й концертний сезон Київської дитячої філармонії. Найкращі номери до цього концерту були відібрані під час онлайн-перегляду організаційно-художньою радою КДФ. Розміщений на YouTube-каналі методичного центру цей концерт активно набирає все нові і нові перегляди та позитивні відгуки на адресу юних виконавців, талановитих викладачів та організаторів.

З використанням засобів онлайн-комунікацій заступники директорів мистецьких шкіл отримали важливу інформацію з питань нормативно-правової бази. У листопаді для них проходив дистанційний цикл семінарів з правової освіти організований Методичним центром у співпраці із юридичною компанією «КФН» на платформі Google meet, що додало важливих знань та навичок у сфері адміністрування. Схвальні відгуки учасників семінарів свідчать про важливість такої форми навчання, яку ми плануємо продовжити у майбутньому.

                             

Зазначимо, що у листопаді 216 викладачам мистецьких шкіл, було підтверджено кваліфікаційні категорії та звання рішенням комісії з атестації педагогічних працівників мистецьких шкіл та закладів вищої мистецької освіти. Кожен з викладачів продемонстрував атестаційній комісії вагомі досягнення за останні п’ять років наполегливої праці.

Листопад був щедрим на методично-освітні та мистецько-освітні заходи, які стали продовженням проведених у попередньому місяці семінарів-практикумів за участю викладачів різних методичних об’єднань мистецьких шкіл Києва.

Це відкриті уроки з композиції, сольфеджіо, гри на бандурі і трубі та низка заходів методичного об’єднання викладачів образотворчого мистецтва, які є зразком вищої майстерності педагогів. Показ деяких з них є доступним на YouTube-каналі Методичного центру.

Пошуку шляхів створення музичного твору, власних стильових орієнтирів, музичного мовного простору був присвячений відкритий урок з композиції викладача ДМШ № 28 Коніщевої О.В. Учні її класу проявили себе у різних видах композиторської діяльності:

- демонстрації готових творів та творів, що в роботі;

- імпровізації;

- усному аналізі власних задумів;

- знаходженні нових способів втілення ідей тощо… Юні композитори розуміють та відчувають, що музичне мистецтво – це не зона розваги, а потрійна відповідальність перед слухачами, педагогом та самим собою.

Продовжив роботу методично-освітній проєкт «Предмет «Сольфеджіо» як чинник виховання креативної особистості» кандидата мистецтвознавства, викладача КДМШ № 33 ім. В. Пухальського, викладача-методиста Кулик В.В. Цього семестру відбувся урок, присвячений темі «Розмір 6/8». Цей проект, який триває з залученням сталого контингенту учнів, дав змогу прослідкувати етапи формування музичного мислення на уроках сольфеджіо та викликав жваве обговорення викладачів-сольфеджистів мистецьких шкіл Києва.

Особливостями методики навчання учнів молодших класів гри на трубі поділився під час відкритого уроку викладач Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М.І. Вериківського Заслужений артист України Коваленко Д. Т. Онлайн-обговорення уроку викладачами мистецьких шкіл проходило як діалог фахівців, де думка кожного була важливою, цікавою, методично виваженою. Усім стала до вподоби робота викладача над чистим та яскравим звуком, який притаманний трубі. Свою любов до звучання інструменту викладач вміло передав учням а вони вже разом, по-партнерські опановували і інструмент, і музичні твори.

Розкриттю художніх образів творів для бандури сучасних композиторів був присвячений відкритий урок з ученицею старших класів викладача-методиста ДШМ № 4 Карпунічевої В.В. Вони разом, під час роботи, визначали художні образи, цілі та засоби технічного втілення творів сучасної музики.

Листопад став плідним місяцем для учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв Києва. Відмінностям дистанційної роботи з учнями різних вікових категорій був присвячений семінар-практикум методичного об'єднання викладачів образотворчого мистецтва, який провели викладачі Підкурганна Ю. О.– завідувач художнього відділу Дитячої школи мистецтв № 5 та Гросс О.П. – викладач-методист Київської дитячої художньої школи № 9, де вони представили власний творчий та методичний доробок. Викладачі з’ясовували як демонструвати онлайн тему уроку, запропонували алгоритми виконання завдання для молодших груп, проаналізували результати попередньої роботи. Присутні на заході отримали багато корисної методичної інформації, яку надалі будуть втілювати у життя у власних викладацьких практиках.

Гостинно відчинив двері Національний музей українського народного декоративного мистецтва задля нагородження переможців міського конкурсу-виставки «Життя серед квітів» до 120-річчя від дня народження Катерини Білокур. Юних художників вітали почесні члени журі, які зазначили: «Чудово, коли молодь може досліджувати надбання видатних українських художників у своїй творчості та представляти свої роботи в такому професійному середовищі».

     

Безперечно, головною нагородою учасникам стала виставка їх творів у приміщенні музею, перед якими й відбувалося нагородження. Подарунком юним художникам стали екскурсії виставкою творів Катерини Білокур, проведені співробітниками музею та експозиція робіт лауреатів у музеї, поряд з неперевершеними роботами самої Катерини Білокур, які завжди надихають та захоплюють.

Різноманітні мистецько-освітні заходи відбулися у листопаді за участю методичних об’єднань викладачів фортепіано, театрально-видовищних дійств, гри на народних інструментах.

Завідувачі фортепіанних відділів мистецьких шкіл переглянули у онлайн записі творчу зустріч з піаністом, лауреатом Міжнародних конкурсів Костянтином Товстухою у рамках засідання науково-просвітницького та навчально-методичного проєкту «Музичної вітальні В.В. Пухальського». У своєму інтерв’ю він щиро поділився спогадами етапів зростання піаніста-соліста, розповів про творчий пошук, конкурсне та сценічне життя у контексті сучасного культурного процесу.

Понад 80 конкурсантів взяли участь у міському відкритому конкурсі-фестивалі театрального мистецтва «Натхнення», який відбувся онлайн. Про високий рівень учасників конкурсу свідчать Гран-прі які отримали учні кожної вікової категорії за виконання творів сучасних авторів, зокрема української поетеси Ліни Костенко, а також за краще виконання байки.

У творчій атмосфері тривало обговорення міського відкритого академічного концерту учнів (баян, акордеон) ДМШ №№ 29-40 та ДШМ №№ 8, 9, ШДЕМ, ШМ Деснянського району ім. М.Д. Леонтовича.

Радою методичного об'єднання викладачів гри на народних інструментах по класу баяна та акордеона було відмічено якісний добір викладачами різножанрового концертного репертуару, зростання технічних та художніх якостей юних баяністів та акордеоністів.

Продовжила роботу постійнодіюча Погоджувальна рада з надання рекомендацій щодо доцільності використання в освітньому процесі мистецьких шкіл (освітній діяльності закладів культури) міста нової методичної, навчально-методичної літератури, яка збирає матеріали до наступного засідання.

Тенденцією часу є те що усе більше дітей, які потребують інклюзивної форми навчання, стають учнями як загальноосвітніх навчальних закладів так і мистецьких шкіл. Тому для педагогічних працівників мистецьких шкіл та керівників гуртків закладів культури м. Києва у класі яких навчаються такі учні, вже вп’яте відбувся онлайн цикл десяти семінарів-тренінгів з питань інклюзивної освіти. Захід було спрямовано на розвиток творчих здібностей учнів з інвалідністю за допомогою різних видів мистецтв та вирішенню пов’язаних з цим проблем. Лектор циклу – Катерина Бояршинова поділилася з нашими викладачами навичками спілкування з учнями такої категорії та їх батьками.

У онлайн форматі за участі журі, до складу якого увійшли викладачі мистецьких шкіл та методисти Центру, розпочався 29-й Міський фестиваль творчості дітей та молоді з інвалідністю «Повіримо у себе». Цього року фестиваль змінив свій формат на онлайн захід. Впродовж листопада відбувалися відео зйомки виступів учасників, а у грудні триватиме трансляція виступів для визначення переможців.

Тож листопад передав першому зимовому місяцю естафету активної методичної роботи. Маємо надію що всі проведені заходи надихнуть наших колег на нові творчі звершення та додадуть їм натхнення та наснаги у цю зимову пору.

Перейти до спискуВерсiя для друку