Головна  →  Новини  →  6 березня 2017

Виставка «Царство Флори. Рослинні мотиви у творах європейського мистецтва з колекції Музею Ханенків»

Департамент культури КМДА

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

 

презентують виставку

«Царство Флори. Рослинні мотиви у творах європейського мистецтва з колекції Музею Ханенків»

 

9 березня 2017 року о 17:00

у виставкових залах Західноєвропейської колекції

(вул. Терещенківська, 15)

 

Початок березня Музей Ханенків зустрічає з квітами.

Ханенківське святкування весни особливе: дари Флори  тут можна побачити  крізь час – від античності до ХХ століття, у розмаїтті технік, видів і жанрів.

Вподобана художниками рослинність часом була об’єктом їх копітких ботанічних спостережень або ж носієм прихованого символічного змісту.  Квітка нерідко виступала як «головний герой» твору, навіть як «портретована особа». Окрім того, зображення різноманітних квітів здавна було улюбленим мотивом декору, здатним перетворити звичайну побутову річ на об’єкт милування.

Після тривалої реставрації багато робіт вперше постануть на виставці в оновленому вигляді. Маємо одразу декілька хвилюючих «прем’єр».

У першому залі, де представлено переважно твори  живопису, графіки і скульптури – це мармуровий барельєф «Офелія», виконаний легендарною актрисою Сарою Бернар, портрет Сюзанни де Лоррен у образі Флори та маленький шедевр італійського бароко – квітковий натюрморт Бартоломео Бімбі. Ці роботи досі ніколи не показувалися ні в постійній експозиції, ні на виставках, так само як і ціла низка керамічних, тканих, дерев’яних, металевих предметів декоративного мистецтва, представлених у другому залі.

На нашій виставці кожен знайде собі власний спосіб мандрівки  царством Флори. Комусь цікаві будуть кураторські коментарі, а хтось задовольниться уважним спогляданням експонатів. Можливо, це останнє і спонукало художників давнини відтворювати мінливу красу рослин і тим справджувати слова гетевського Фауста: «Стривай, миттєвість! Ти прекрасна!»

 

Виставка триватиме до 31 травня 2017 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку