Головна  →  Новини  →  9 серпня 2022

9 серпня 2022 року Україна разом зі всією світовою спільнотою відзначає Міжнародний день корінних народів світу.

 

 

 

 

За оцінками ООН, корінні народи нині складають близько 370 мільйонів осіб та проживають в більш ніж 70 країнах. У світі існує не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони є носіями більш ніж 4000 різних мов з 6700 відомих на сьогодні. Більшість цих мов наразі перебувають під загрозою зникнення.

Україна також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар, караїмів та кримчаків, які сформувалися на території Кримського півострову.  

З початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією тисячі наших співвітчизників – кримських татар, караїмів, кримчаків зазнали масових утисків і переслідувань та змушені були покинути рідні домівки.

Українська держава бачить своїм головним завданням звільнення тимчасово окупованого Криму та захист корінних народів від переслідувань.

Міжнародний день є нагодою, аби віддати шану стійкості та мужності корінних народів. Вони – носії безцінних корінних знань і культурної спадщини, які збагачують та примножують надбання світової культури.

Перейти до спискуВерсiя для друку