КМДА Київська міська державна адміністрація


26 липня 2021

Анонс виставки "КАТЕРИНА КРИЧЕВСЬКА-РОСАНДІЧ. ДОРОГИ І ЛЮДИ"

29 липня в Музеї української діаспори відкривається ювілейна виставка «Дороги і люди», організована до 95-річчя з дня народження видатної української та американської мисткині Катерини Кричевської-Росандіч.

Експозиція знайомить із творчою лабораторією художниці в контексті її професійного розвитку, мистецьких впливів та доленосних зустрічей. Уперше  будуть оприлюднені ранні українські акварелі Катрусі Кричевської 1941-1943 років та графічні роботи її близького друга Георгія Малакова, що розкривають маловідомі сторінки     життя в окупованому Києві. Серія ню, європейські пейзажі та урбаністичні американські краєвиди 1950-1960-их років демонструються поруч із акварелями Миколи Кричевського – відомого французького аквареліста, дядька та вчителя мисткині. Дереворити та лінорити Якова Гніздовського допоможуть дослідити культурний контекст, у якому формувалася художниця, а також відкривають цікаву сторінку її  біографії – співпрацю з всесвітньовідомим графіком. У центральній залі музейного простору представлені  найяскравіші краєвиди мисткині, написані  в еміграції та після відвідин Україні в 1993 році. На виставці також  експонуються твори Василя Кричевського (Молодшого), Петра Холодного (Молодшого) та Людмили Морозової.

«З життєвих доріг Катерина Кричевська-Росандіч вийшла людиною світу та самобутньою художницею. Європа сформувала художній смак і стиль мисткині. Америка стала для неї другою батьківщиною, де Кричевська змогла вільно дихати й працювати. Україна ж лишається для художниці духовним якорем й усвідомленим вибором. Успадковане почуття відповідальності перед батьківщиною, а також екзистенційна любов до рідної землі повсякчас рухають помислами її душі», – зауважує кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Підсуха.

До експозиції увійшли близько 70 робіт із колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України, зібрання родини Малакових та інших приватних колекцій. 

Виставка здійснюється спільно  з Міжнародним благодійним фондом світових українців «Діаспора» за підтримки Українського культурного фонду.

Відкриття виставки «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди» відбудеться 29 липня о 17 годині. Вхід – вільний. Експозиція  доступна для перегляду в Музеї української діаспори до 19 вересня 2021 року.

Тел. для довідок: 0442806418.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.