КМДА Київська міська державна адміністрація


21 грудня 2020

XI Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім.В.В.Пухальського

XI Всеукраїнський конкурс юних піаністів

ім.В.В.Пухальського.

  

Уже одинадцятий раз поспіль взимку відбувається один з надпотужних та професійних мистецьких форумів нашої країни – Всеукраїнський конкурс юних піаністів імені В.В. Пухальського. Він має виняткове значення для формування національного професійного виконавського мистецтва. Історія конкурсу налічує двадцять один рік і за цей час майже тисяча музикантів-початківців змагалися за престижні нагороди. Для багатьох з них він став справжнім трампліном у професійне музичне життя, конкурсанти змогли повірити у свої сили та продовжили змагання у Міжнародному конкурсі молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (нагадаємо, що 16 лауреатів конкурсу ім. В. В. Пухальського 19 разів ставали призерами конкурсу пам’яті В. Горовиця, а дехто з переможців конкурсу ім. В. В. Пухальського перемагали у конкурсі пам’яті В. Горовиця двічі). Серед лауреатів цих змагань талановиті солісти Антоній Баришевський, Костянтин Товстуха, Дмитро Чоні, Олексій Канке, Марія Мацієвська та Марія Петрова, Марія-Луїза Плєшакова та зовсім юні Роман та Олександр Федюрки. Тепер слухачі та поціновувачі музичного мистецтва можуть чути виступи цих піаністів на кращих сценах Європи, Америки та Азії, а їх творчість стала справжнім надбанням української культури.

За роки існування Конкурсу склалися його добрі традиції, які сприяють не тільки формуванню професійної музичної еліти, але й плеканню педагогічних засад видатного українського музиканта Володимира В’ячеславовича Пухальського. Піаніст та композитор, педагог і просвітник, який виховав понад 300 піаністів (у тому числі і Володимира Горовіца), організатор музичного життя Києва та перший ректор Київської консерваторії заклав міцні засади для розвитку музичної освіти в Україні. А важливі питання виховання творчої індивідуальності, музичного кругозору, творчої ініціативи, які піднімав маестро, продовжують розв’язувати сучасні викладачі, чиї учні виступатимуть на конкурсних змаганнях.

Вперше конкурс відбувся у 1999 як міський виконавський турнір. Ініціатор його створення – Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів. Він проводиться раз на два роки. і з того часу пройшов непростий шлях – від відкритого змагання між учнями київських спеціалізованих мистецьких навчальних закладів до масштабного турніру, в якому беруть участь діти з усіх куточків України. Починаючи з 2011 року конкурс проводиться на базі Київської дитячої музичної школи № 33, яка отримала ім’я Володимира Пухальського. У 2013 року конкурс юних піаністів ім. В. В. Пухальського отримав статус Всеукраїнського змагання. Цьогоріч у конкурсі заявлено 57 учасників із Полтави, Херсона, Дніпра, Вишгорода, Києва.

Високий статус конкурсу підтримує авторитетне журі, яке цього року представлене видатними діячами мистецтва Києва, Дніпра та Львова. Голова журі - Сергій Михайлович Волков, заслужений діяч мистецтв України, доктор культурології, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту культурології Національної академії мистецтв України, директор КССМШІ  ім. М.В. Лисенка. Члени журі: Наталія Віталіївна Гриднєва – заслужений працівник культури України, професор кафедри спеціального фортепіано НМАУ ім. П.І. Чайковського; Мальвіна Аронівна Зарудянська – заслужений діяч мистецтв України, доцент, проректор з науково-педагогічної, творчої роботи та міжнародної діяльності, професор кафедри виконавських дисциплін № 1 Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра; Наталя Сергіївна Золотарьова – кандидат мистецтвознавства, професор кафедри фортепіано Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки; Оксана Михайлівна Рапіта – народна артистка України, професор, завідувач кафедри спеціального фортепіано ЛНМА ім. М. Лисенка.

Одинадцятий всеукраїнський конкурс юних піаністів традиційно проходив у два тури. Проте через складну епідеміологічну ситуацію у країні вперше конкурс відбувався дистанційно. Тому учасники двох турів конкурсу мали надати свої відеоматеріали для перегляду членами журі на каналі You Tube. Учасники, які змагалися у трьох вікових категоріях, виконували поліфонічний твір Й. С. Баха, твір крупної форми (сонату або варіації), інструктивний етюд, п’єси композиторів-романтиків та українських авторів. Родзинкою другого туру стало виконання обов’язкової п’єси П. Чайковського, адже уся мистецька громадськість вшановує 180-річчя від дня народження видатного композитора, чиї твори увійшли до золотого фонду світової музичної культури.

Усім учасникам мистецького форуму бажаємо творчого натхнення, сил та віри в себе, які допомагатимуть та надихатимуть у подальшій творчій діяльності. Нехай участь у конкурсі стане наступною сходинкою на шляху до мистецького Олімпу.


Дата прийняття: 21 грудня 2020

Номер документа: 2112

Файл документа: пух2.jpg



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.