Головна  →  Новини  →  24 травня 2019

Пріоритет музею «Київська фортеця» - збереження та підтримання існуючого ладу

Департамент культури КМДА продовжує підримувати лад у комунальних закладах культури. Одною з болючих точок до цього часу залишався музей «Київська фортеця», який було втягнено в судові процеси багато років тому. І от нарешті судову епопею завершено – особу, яка намагалась блокувати роботу закладу, звільнено і тепер у нової команди є можливість спокійно працювати.

Екс-очільника музею Кулініча В.Я. було звільнено на підставі п.9 ст.36 КЗпП України з посади генерального директора Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» у зв’язку з набранням чинності Закону України «Про ввнесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури».

Вперше звільнення цього посадовця відбулось 17 липня 2012 року із формулюванням «звільнено у зв’язку з систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків». Однак рішенням Апеляційного суду від 5 листопада 2012 року його було поновлено на посаді як одноосібного керівника. За декілька років листами від 28.05.2015 та 02.07.2015 Департамент культури КМДА звертався до прокуратури Печерського району м.Києва вже із заявою про вчинення злочину посадовою особою Кулінічем В’ячеславом Яковичем, який перебуваючи на посаді генерального директора, здійснив ряд незаконних дій, що мають ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст.364. 172 КК України.

Крім того, керівником музею було надано довіреність сторонній особі, яка теж здійснила ряд кримінальних злочинів. Зокрема, 14 травня 2015 року нею було спричинено перелом верхньої кінцівки та утримання працівника в приміщенні через відмову писати заяву про звільнення.

За результатами звернення 28.05.2015 було відкрите провадження, в якому на сьогодні триває досудове розслідування.

Однак навіть наявність кримінального впровадження не стала аргументом в суді, і відповідно до рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 15 травня 2019 року наказ про звільнення скасовано, а 22 травня 2019 року Кулініча В.Я. поновлено на посаді.

Водночас, 22 травня 2019 року Кулініча В.Я. було звільнено у зв'язку із набуттям чинності Закону України, який містить положення про підстави припинення трудового договору з керівниками державних та комунальних закладів культури.

Крім того, працівниками музею був підписаний колективний лист, який містив прохання оскаржити рішення першої інстанції та не поновлювати на посаді директора.

Завданням Департаменту культури КМДА є ефективне використання комунального майна і створення належних умов для роботи закладу, його співробітників, а також містян та гостей Києва. Саме тому керівники закладів мають відповідати достатній кваліфікації, аби перебувати на посадах та керувати міським майном. В той же час, Закон один для всіх, для співробітників департаменту, підпорядкованих йому підприємств, і всі мають керуватися виключно його вимогами.

Перейти до спискуВерсiя для друку