Головна  →  Новини  →  13 лютого 2018

Виставка творів Хани Барак Енгель «Між духовним і буденним» в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Департамент культури КМДА

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків 

презентують

виставку творів Хани Барак Енгель

 «Між духовним і буденним» 

15 лютого 2018 року о 16:00

у виставкових залах Західноєвропейської  колекції

(вул. Терещенківська, 15) 

Виставковий сезон 2018 року Музей Ханенків розпочинає вернісажем живописних робіт Хани Барак Енгель (HanaBarakEngel) – відомої ізраїльської художниці, мистецтвознавця, куратора, головного редактора і видавця арт-журналу «CAN».

Метою проведення виставки у Музеї Ханенків, на якій буде презентовано      40 робіт художниці, стало прагнення ознайомити українських глядачів із надбанням сучасного образотворчого мистецтва Ізраїлю на прикладі творчості однієї з яскравих його представниць.

Образи, створені Ханою, є віддзеркаленням її потягу до вивчення міфології і антропології, інтересу до містики та езотерики, втіленням власного досвіду, переконань і рефлексій. Вона інтерпретує та варіює теми людської самотності, беззахисності, самопожертви, боротьби за віднайдення духовної рівноваги…

Насичена декоративна палітра робіт Хани, використання нею яскравих, нерідко контрастних кольорів, множать силу її візуального вислову. Великі, часто неправильної форми, полотна населяють загадкові антропоморфні персонажі, написані на яскравих монохромних фонах, позбавлених будь-яких деталей ландшафту. Їхні фігури – типізовані, вирази облич – відсторонені, пластика тіл – умовна. Ці постаті перебувають у невизначеному середовищі у стані спокою або екзальтації. Одні з них легко, немов пір’їна ширяють у фантастичних сферах, інші під вагою матеріального тиску і смирення не можуть подолати земного тяжіння.

Дослідник творчості Хани – директор і головний куратор Музею мистецтв у Рамат-Гані (Ізраїль) Меір Ааронсон, бачить зв’язок створених художницею образів з поетичною канвою класика ізраїльської літератури Натана Альтермана:

І надвечір, у червоному світлі заграви,

Він втомився вести світову війну.

Тож поклав чоловік своє змучене тіло

На грунт народів.

І побачив уві сні, як ангел, який пролітав поруч,

Відніс його на крилах до берега моря.

Чимало робіт на виставці не мають назви («Untitled») – таким способом художниця комунікує з глядачем, запрошуючи за допомогою асоціацій знайти власний ключ до сюжету.

 

Виставка експонуватиметься до 18 березня 2018 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку