Головна  →  Новини  →  13 вересня 2017

Виставка «Геній і море. Традиції, пошуки, відкриття», присвячена 200-річчю від дня народження І.К.Айвазовського

12 вересня 2017 року в Національному музеї «Київська картинна галерея» презентовано виставку «Геній і море. Традиції, пошуки, відкриття», присвячену 200-річчю від дня народження І.К.Айвазовського. Виставковий проект є одним із заходів до 95-річчя музею.

 

Іван Костянтинович Айвазовський (1817-1900) – найвидатніший пейзажист, засновник мариністичного живопису, творчість якого увібрала найкращі традиції української, вірменської та російської культур. Айвазовський увійшов в історію образотворчого мистецтва як неперевершений співець моря, його мистецтво мало величезний вплив на розвиток мариністичного живопису.

 

           На виставці експонується понад 50 творів живопису і графіки ХVІІІ-ХХ століть із колекції музею, які поєднані морською тематикою.

 

Також передбачений показ експонатів музею Шереметєвих: різноманітні  предмети, що знаходилися на військових кораблях ХІХ ст.

 

Демонструються світлини картин Айвазовського, втрачених музеєм під час Другої світової війни.

 

У експозиції представлені всі 18 творів І.Айвазовського, що зберігаються в музеї. Серед них найбільш відомі – «Буря», «Вид на острові Капрі», «Сцена з Каїрського життя». Також експонуються твори його попередників – Г.Новікова, С.Щедріна; сучасників – М.Ге, О.Боголюбова; учнів і послідовників – Л.Лагоріо, Р.Судковського, К.Богаєвського, М.Волошина та інших.

 

Життя і творчість майстра нерозривні з Кримом, зокрема з Феодосією. Він є засновником не тільки жанру марини, а й заклав підвалини українського сільського краєвиду в живописі.

 

Нинішня виставка продовжує традицію всебічного ознайомлення відвідувачів із унікальною колекцією Національного музею «Київська картинна галерея».

 

Виставка «Геній і море. Традиції, пошуки, відкриття» працюватиме                  до 31 жовтня 2017 року.

 

Адреса музею: вул. Терещенківська, 9.

 

Телефон для довідок: 044 234 62 18.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку