Головна  →  Новини  →  13 березня 2017

До 100-річчя Національної академії образотворччого мистецтва і архітектури буде презентовано виставку творів Андрія Чебикіна

15 березня 2017 р. о 17.00 в Національному музеї «Київська картинна галерея» (за адресою: м.Київ, вул. Терещенківська, 9) відкривається виставка творів відомого українського художника Андрія Чебикіна.

Андрій Чебикін створив власну школу вільної графіки, збагативши образотворче мистецтво цілою плеядою учнів, що сьогодні працюють по всьому світу. Понад два десятиліття він є ректором рідної Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Андрій Чебикін – академік-засновник і президент Національної академії мистецтв України. Завдяки непересічному таланту він здобув заслужений ужинок найвизначніших мистецьких нагород України і далеко за її межами.

Останнім часом улюбленим заняттям художника став пленерний живопис. Адже повсякденні турботи вкрай рідко дозволяють спокійно  попрацювати в тиші майстерні. За словами Андрія Володимировича, саме працюючи на різноманітних пленерах, можна створити вагомі самодостатні речі. У його творах бачимо, елегійні пейзажі рідного Поділля і широкі гірські видноколи Карпат, сонячні краєвиди Південного Криму та Очакова та елегійні мотиви угорських місцевостей Гайдусобосло і Дебрецена, вологе повітря Венеції та екзотичні туманні обриси китайського озера Тайху.

Білий тон чистого паперу відіграє надзвичайно важливу роль в акварельних творах художника. Його шляхетне поєднання із відточеними лініями та вивіреними мазками виказує вміння автора передбачати і моделювати заздалегідь ефекти, що, на перший погляд, сприймаються як емоційні сплески. Багаторічна робота в складних графічних техніках виховала високу культуру використання білої площини паперу – характерну рису творчого почерку митця. Водночас в інших за манерою виконання роботах майстер зовсім не обмежує різноманіття кольорових відтінків та градацій, подекуди ніби розсипаючи, як у калейдоскопі, абсолютно протилежні кольори. У вихорі мазків та ліній яскраво емоційні рефлексії застиглі, мов лава вулкану, що, змішуючись з іншими породами, створює екзотичні малюнки та орнаменти. Водночас ці твори глибоко правдиві, насичені вдало підміченими життєвими деталями.

Глядачу надається можливість прослідкувати еволюційні зміни в авторському почерку митця. Різноманіття технологічних та композиційних прийомів відображає невпинний мистецький пошук художника. Проте у всіх без винятку творах Андрій Чебикін залишається навдивовижу відвертим та оптимістичним, що відчувається у нестримному імпульсі їхньої енергетики.

Минулого року майстер показав свої твори на ювілейній виставці, проте нині експонує близько 100 графічних та живописних робіт, частину з яких ще не бачив глядач. 

Виставка триватиме до 2 квітня 2017 року

Перейти до спискуВерсiя для друку