Головна  →  Новини  →  19 жовтня 2016

Виставка «Земля надії», присвячену 100-річчю від дня народження Олекси Булавицького

Департамент культури КМДА

Музей історії міста Києва

Музей української діаспори

 

презентують

виставку «Земля надії»,

присвячену 100-річчю від дня народження Олекси Булавицького

 

20 жовтня 2016 року о 16.00

 

Музей української діаспори

(вул. Московська, 40-б)

 

20 жовтня 2016 року о 16.00 у Музеї української діаспори відбудеться відкриття виставки «Земля надії», яка присвячена 100-річчю від дня народження Олекси Булавицького (1916 – 2001) – живописця-пейзажиста, відомого представника української мистецької діаспори США.

На виставці, яка діятиме у просторі постійної експозиції, будуть представлені пейзажі та портрети художника, що належать до різних періодів його творчості, деякі раніше ніколи не експонувалися.

Олекса Булавицький народився та виріс в Україні, на батьківщині отримав мистецьку освіту та сформувався як художник.  Опинившись далеко за межами України, він залишився українським митцем, обравши українську тему провідною темою своєї творчості. Віднайшовши перші поселення українців на “вільних землях” у Канаді, художник зміг зафіксувати старовинні осередки національної матеріальної культури, творчо осмислив унікальний «феномен виживання» вихідців з України. За кілька сезонів протягом 50-70-х рр. у околицях Вінніпега створив понад 50 картин і     етюдів – своєрідна данина, знак поваги митця, представника «третьої хвилі» еміграції до українців-хліборобів «першої хвилі». На канадській землі, серед хуторів та сіл з назвами Сірко, Долина, Шевченко, Олеськів, Нью-Київ, Булавицький ніби вдруге в житті віднайшов та відкрив для себе Україну і майстерно відтворив у своїх пейзажах, позначених рисами імпресіонізму.  Ряд зазначених пейзажів були передані художником в Україну і стали основою колекції новоствореного музею.

На виставці також представлені роботи художника, які знайомлять з «американською» Америкою (“Рибальські човни” (Глостер, штат Массачусетс), “Флорида. Мексиканська затока” та ін.), дають можливість повною мірою оцінити талант художника, спадщина якого відображає традиції та напрямки українського і світового пейзажного живопису другої половини XX ст.

         Виставка працюватиме до 23 грудня 2016 року.

 

         Куратор виставки – Наталя Білоус, тел.:067-234-51-07.

Перейти до спискуВерсiя для друку