Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Музей історії міста Києва відкриває масштабний виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки»

Опубліковано 04 червня 2025 року о 14:35
фото

У Музеї історії міста Києва відкривається масштабний виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки», що має на меті продемонструвати розвиток міської гастрономічної культури від часів Київської Русі до сьогодення.
Які смакові уподобання мали кияни княжої доби? Чим частували гостей козацькі старшини? Якими були правила етикету у вишуканому товаристві Києва ХІХ ст.? На яких харчах доводилося виживати містянам у буремні роки ХХ ст. і через що пройти у період сумнівних соціально-політичних експериментів радянського часу? Якою є сучасна українська кухня та які гастрономічні принади нам вдалося зберегти до сьогодні?
Відповіді на ці питання завзято шукають як любителі київської старовини, так і фахові історики на сторінках кулінарних книг, поміж рядків рукописних рецептурників, у фрагментарних літописних згадках і яскраво забарвлених мініатюрах, а ще у містких керамічних горщиках, лискучих полив’яних мисках, дзвінких кришталевих келихах, у відблисках столового срібла та статечній білинí порцеляни, більше того, навіть у збережених на горищах, дещо надмірних, на сучасний мінімалістичний погляд, радянських сервізах.
Виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки» покликаний репрезентувати культуру споживання їжі та особливості гастрономії у Києві від часів Русі до сьогодення через низку ключових аспектів, таких як: набір продуктів – місцевих і привізних; традиційний стіл і його сервірування – від повсякденного до святкового; різноманіття рецептів – від сформованих загальноісторичними тенденціями до самобутніх «київських»; а також соціально-культурну еволюцію харчування від «домашнього» рівня приготування страв до становлення трендів ресторанного бізнесу та «вуличної» їжі.
Гастрономічна культура – це практичний інструмент виживання та вагоме культурне явище, що об’єднує покоління та формує ідентичність суспільства. Вона несе в собі пам’ять, цінності, символи і табу, що передаються через рецепти, традиції і досвід. 
Графік роботи виставки: Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні
Вартість квитків: 160/80 грн (повний/пільговий)
Місце: МВЦ Музею історії міста Києва, вул. Б. Хмельницького, 7, 3-й поверх

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux