Головна  →  Методичні заходи  →  7 жовтня 2015

Майстер-клас Ульянової О.А. за темою: «Мистецтво раннього колективного музикування у навчанні дітей гри на віолончелі» (звіт)

Майстер-клас Ульянової О.А. за темою: «Мистецтво раннього колективного музикування у навчанні дітей гри на віолончелі» (звіт)

     7 жовтня 2015 року в актовій залі Київської дитячої музичної школи №32 відбулося засідання методичного об`єднання викладачів-віолончелістів та майстер-клас викладача вищої категорії Ульянової Олени Анатоліївни за темою: «Мистецтво раннього колективного музикування у навчанні дітей гри на віолончелі».

     Ульянова О. А. – досвідчений викладач, що багато років працює в КДМШ № 32, виховуючи маленьких віолончелістів. Однак за її плечима – також неабиякий досвід концертуючого ансамблевого виконавця. Напевне, саме поєднанням цих двох видів діяльності обумовлена ініціатива Ульянової О. А. щодо створення дитячого колективу. Чотири роки тому з учнів першого класу був організований квінтет віолончелістів, склад якого з того часу не змінювався. Діти, поряд з оволодінням мистецтвом гри на віолончелі, регулярно, один раз на тиждень, збиралися для колективного музикування. І це дало свої плоди – вони неодноразово ставали лауреатами дитячих конкурсів, зокрема, Міського відкритого конкурсу ансамблів «Консонанс», який відбувся в лютому цього року.

   Майстер-клас розпочався вступним словом, у якому Ульянова О. А. наголосила на важливості ансамблевої гри для виховання виконавця-інструменталіста. «Для музиканта немає більшого щастя, ніж колективне музикування, і ступінь його професійності прямо пропорційна майстерності його гри в ансамблі» – цей тезис визначив атмосферу усього того, що відбувалося надалі. Концертний виступ ансамблю віолончелістів «Cello-квінтет» містив 9 музичних номерів, що репрезентували різні стилі, жанри, епохи. Тут були академічні твори композиторів минулого та сучасності, обробки ліричних пісень, джазові композиції, причому вісім з дев’яти творів були перекладені для ансамблю віолончелістів самим керівником «Cello-квінтету».

   Після концерту Ульянова О. А. докладно зупинилася на тих проблемах, які виникають у процесі роботи з ансамблевим колективом. Зокрема, вона висвітлила питання, пов’язані з технікою запам’ятовування, опрацюванням темпових, ритмічних, агогічних, артикуляційних, динамічних параметрів виконання, єдине розуміння яких є запорукою досягнення цілісності звучання. Головне ж, на думку викладача, – змусити дітей відчувати себе справжніми артистами.

 Викладачі методичного об’єднання віолончелістів щиро подякували дітям, які взяли участь у майстер-класі, зацікавлено обговорили положення, викладені в методичній частині заходу, та висловили сподівання на публікацію нотної збірки, складеної з творів, адаптованих Ульяновою О. А. для ансамблю віолончелістів, адже існує нагальна потреба у поповненні дидактичних матеріалів такого роду. 

Файл документа: 12141742_1489126478050020_428591813885187061_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку