Головна  →  Методичні заходи  →  2 жовтня 2015

Відкритий урок Гумен О. І. «Перші кроки гри на арфі»

Відкритий урок Гумен О. І. «Перші кроки гри на арфі»

      2 жовтня 2015 року у приміщенні КДШМ № 2 ім. М. Вериківського відбувся відкритий урок викладача-методиста КДМШ № 33 Гумен Олександри Ігорівни «Перші кроки гри на арфі». Урок був присвячений презентації методики навчання гри на маленькій леверсній арфі.

      Знайомство київських викладачів з маленькою леверсною арфою розпочалося у 2010 році, коли, завдяки діяльності новоутвореної Асоціації арфістів України, широкому загалу стала доступною інформація щодо відповідних надбань європейської музичної освіти. Майстер із виготовлення музичних інструментів з міста Ковеля Сергій Оніщук зацікавився незвичним інструментом та презентував зроблені ним екземпляри на ІІ міжнародній науково-практичній конференції «З арфою крізь час», яка відбулася у 2013 році. Цю подію можна вважати початком історії побутування маленької леверсної арфи в Україні.

      Ініціатором впровадження зазначеного музичного інструменту в навчальний процес стала Гумен О. І. Вона почала набирати у свій клас арфи дітей 5-6-річного віку, використовуючи для роботи з ними власний музичний інструмент. Це стало справжньою «революцією» в системі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, адже великі розміри концертної педальної арфи, на якій традиційно навчають у музичних школах, вимагають певних фізичних параметрів, яких дитина досягає у більш старшому віці. До того ж, такі невеличкі інструменти доступні для домашніх занять, що значно інтенсифікує процес навчання.

       Разом з тим, далеко не всі батьки в змозі купити своїй дитині власний інструмент, а школи таких інструментів просто не мають. Тому арфісти міста Києва планують звернутися до міської влади з проханням оновити музичний інструментарій у школах естетичного виховання, забезпечивши останні маленькими леверсними арфами. Наявність таких інструментів надасть можливість відкривати нові класи арфи та навчати дітей з 5 років.

   На засіданні методичного об’єднання Гумен О. І. продемонструвала методику гри на леверсній арфі, яку вона відпрацювала поступово шляхом власного педагогічного досвіду. Двоє учнів нульового класу, що брали участь у проведенні відкритого уроку, зіграли по три п’єси, повною мірою продемонструвавши ефективність винайдених прийомів навчання. Оцінюючи ступінь оригінальності та перспективності запропонованої методики, слід зазначити щонайменше два важливі моменти. По-перше, це педагогічний репертуар. Гумен О. І. провела ретельну роботу з пошуків та відбору нотного матеріалу, який може бути застосований на початкових етапах навчання гри на леверсній арфі, адже спеціальних творів інструктивного характеру, призначених для цього інструменту, не існує. По-друге, опора на ігрові форми навчання. Викладач використовує знання з галузі дитячої психології, наповнюючи серйозний процес освоєння прийомів та навичок гри розважальними елементами: так, кожен пальчик маленького арфіста отримує власне ім’я, лікоть змушений триматися у правильному положенні тому, що до нього прив’язана повітряна кулька тощо.

   Вишукане звучання леверсної арфи, безпосередність дитячої реакції, а головне, переконливі результати щоденної професійної роботи викладача – все це не залишило байдужими присутніх на засіданні методичного об’єднання колег Гумен О. І. Сподіваємося, що позитивні враження, отримані в ході відкритого уроку, стануть імпульсом до більш широкого впровадження чарівного інструмента, який часто ще називають кельтською арфою, в практику початкової музичної освіти. 

Файл документа: image (1).jpeg

Перейти до спискуВерсiя для друку