Головна  →  Новини  →  2 жовтня 2015

Проект «МАЙДАН:ВІД НЕЗАЛЕЖНОСТІ ДО СВОБОДИ»

       У жовтні – грудні 2015 р. Музей історії м. Києва спільно з Українським інститутом національної пам’яті проводять мультимедійну виставку до  25-ї річниці Революції на граніті «МАЙДАН: ВІД НЕЗАЛЕЖНОСТІ ДО СВОБОДИ».2 жовтня 2015 року в Музеї історії міста Києва відбулось урочисте відкриття виставки.

      Революція на граніті почалася 2 жовтня 1990 р. з голодування декількох десятків студентів на тодішній площі Жовтневої революції. Вона стала першим, але не останнім Майданом – початком Другої української революції – антиімперської та антирадянської. Цей мирний масовий опір, що раз у раз виникав у столиці України, став також унікальним явищем у новітній європейській і світовій історії.

      Виставка ставить за мету показати політичну історію українського Майдану як боротьби за повернення України до Європи: через акцію «Україна без Кучми» 2000–2001 рр. і Помаранчеву революцію 2004 р. до Революції Гідності 2013–2014 рр. Організатори прагнуть також продемонструвати гуманітарний вимір Майдану, адже саме під час мирних масових виступів народжувався новий громадянин європейської України – вільний, відповідальний і толерантний.

      Політичні події розгортаються на тлі історії Майдану Незалежності як громадського так і архітектурного простору – від 1980-х років до проектів майбутньої реконструкції.

      На виставці також використано матеріали зі збірок Музею Івана Гончара, ГО «Музей Майдану», Музею української звитяги НаУКМА, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, інформаційних агентств УНІАН та УКРІНФОРМ, Департаменту містобудування та архітектури КМДА, телеканалу ЕспресоTV, поета і барда Ігоря Жука.

      Виставка працюватиме до 03 січня 2016 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку