Головна  →  Методичні заходи  →  30 вересня 2015

Цикл методичних заходів для викладачів скрипки. Майстер-клас Захарян П. А. за темою: «Історично інформоване виконавство. Інтерпретація музики кінця XVI-XVIII ст. у педагогічній практиці».

Цикл методичних заходів для викладачів скрипки. Майстер-клас Захарян П. А. за темою: «Історично інформоване виконавство. Інтерпретація музики кінця XVI-XVIII ст. у педагогічній практиці».

      30 вересня 2015 року, напередодні Міжнародного дня музики, в актовій залі Київської дитячої музичної школи  № 3 ім. В. Косенка розпочався цикл методичних заходів для викладачів скрипки. Присутні із зацікавленістю прослухали методичну доповідь старшого викладача ДМШ №36 Поліни Захарян за темою: «Історично інформоване виконавство. Інтерпретація музики кінця XVI-XVIII ст. у педагогічній практиці».

   Добре відомо, що значну частину скрипкового репертуару учнів ДМШ складає інструментальна музика композиторів XVII-XVIII ст. Віддалені у часі твори потребують розуміння свого місця в історичному контексті. Молода плеяда викладачів та виконавців-інструменталістів спрямувала дослідницьку роботу до першоджерел, а саме – до вивчення старовинних нотних рукописів, трактатів авторитетних авторів минулої доби, а також до пошуку та реставрації інструментарію тих часів. Тому інтерпретація шедеврів епохи бароко набула відповідних рис.

   Доповідачем ретельно вивчено та опрацьовано особливості аплікатури, артикуляції, звуковидобування, фразування, орнаментики, штрихів та інших специфічних прийомів виконання стародавньої музики. Також впродовж зустрічі йшлося про міфи та розповсюджені помилки у використанні виконавських прийомів музикантами попередніх віків.

   У майстер-класі взяла участь учениця ДМШ № 36 Ліза Петряєва. Спеціально запрошений ансамбль старовинної музики «Київ-Бароко» майстерно виконав твори композиторів минулого. Цей колектив є одним з нечисленних українських ансамблів, який відтворює музику кінця XVI-XVIII століть.

   Викладачі методичного об’єднання скрипки були дуже вдячні лектору, адже вони почули принципово нову, донині невідому, нещодавно відкриту, а відтак дуже цінну інформацію.

 

Файл документа: 123.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку