Головна  →  Новини  →  5 лютого 2014

Виставка “Антична колекція Музею Ханенків. Вибране”.

Виставка “Антична колекція Музею Ханенків. Вибране”.

      До 15 березня 2014 року працює виставка “Антична колекція Музею Ханенків. Вибране”,  де після тривалої перерви представлені близько 60 творів мистецтва Давньої Греції, Етрурії та Риму з музейного зібрання.

      Вік “найстарших” предметів – понад 3 000 років, “наймолодших” – близько 1700. Серед них є вишукані розписні вази, теракотові статуетки, мармурові портрети, скляні флакони та келихи... Більшість експонатів походить із колекції Богдана та Варвари Ханенків, решта передані до музею протягом ХХ століття з інших установ та археологічних розкопок.

      У кожного з цих предметів – власна історія. За кожним – роки побутування, століття забуття й десятиліття досліджень. Кожен із них є частиною грандіозної мозаїки античної культури, відтак випромінює притаманні лише їй величний спокій та гармонію – співмірні людині й такі потрібні нам у непевному сьогоденні.

      Виставку присвячено пам’яті Фані Мойсеївни Штітельман (1914-1992) – археолога, мистецтвознавця, провідної дослідниці колекції античного мистецтва Музею Ханенків. Кураторка виставки – Катерина Чуєва.

      «…Я ходил по музеям, смотрел на мраморы, на древние бронзы, глиняные вазы, но не понимал значения виданных предметов; чувствуя их красоту, я пришел к сознанию, что моё представление об искусстве далеко было не полным…» – писав Богдан Ханенко про своє перше знайомство з античним мистецтвом. А вже за чверть століття його власна антична колекція складалася з творів, що до сьогодні зачаровують і відвідувачів музею, і самих музейників.

      Поняття «античність» (від лат. antiquus – стародавній) стосується культури Давньої Греції та Риму і вже кілька століть ототожнюється з найвищими злетами творчого генія. Вплив античної філософії, літератури та мистецтва на європейську цивілізацію, а почасти й на культуру країн Сходу, був настільки сильним, що сьогодні більшість винаходів античної доби – від водопроводу до демократії та клятви Гіппократа – ми сприймаємо як щось природне, таке, що "існувало завжди", й не замислюємося над походженням цих явищ або предметів. У музеї ви маєте унікальну

      можливість побути віч на віч з оригінальними пам’ятками античної культури, а також дізнатися про них більше на кураторській екскурсії, яку Катерина Чуєва проведе 8 лютого о 12:00.

      Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (вул. Терещенківська, 15-17).

      Західна експозиція +38 (0)44 235-32-90

      Східна експозиція +38 (0)44 288-14-50

      Графік роботи музею: ср, чт, пт, сб, нд з 10:30 - 17:30.

 

Файл документа: antic_hanenky.jpeg

Перейти до спискуВерсiя для друку