Головна  →  Новини  →  20 травня 2015

Запрошуємо киян та гостей столиці на свято до Дня слов`янської писемності і культури.

Запрошуємо киян та гостей столиці на свято до Дня слов`янської писемності і культури.

      24 травня 2015 року о 14.00 у Михайлівському Золотоверхому соборі (вул. Трьохсвятительська, 8) відбудеться літературно-мистецьке свято до Дня слов`янської писемності і культури.

      Участь у заході візьмуть: хор Київської православної богословської академії, Академічний камерний хор «Хрещатик», Ансамбль солістів «Благовість».

      У програмі прозвучать духовні та класичні твори старослов’янською, польською, болгарською та іншими мовами.

      Захід присвячене Дню слов’янської писемності і культури та нерозривно пов’язаний з іменами великих просвітителів – святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які заклали фундамент тієї духовної спільності, яку і сьогодні відчувають братні слов’янські народи. Історичний подвиг солунських братів полягає в тому, що вони, спираючись на глибокі знання грецької та східної культур, запропонували слов’янам свій алфавіт, переклали з грецької на слов’янську мову вибрані читання з Євангеліє, апостольські послання та Псалтир, чим сприяли введенню та розповсюдженню слов’янського богослужіння.

      Запропонована Кирилом та Мефодієм писемність зробила величезний вплив на розвиток слов’янської літератури. У свідомості багатьох поколінь слов’ян Кирило і Мефодій є свого роду символами слов’янської писемності і слов’янської культури. Звернення до джерел національних культур слов’янських народів, їх тісний взаємозв’язок підкреслюють органічну єдність і, разом з тим, різноманітність культурних традицій. 

      Під час заходу до присутніх звернуться: Преосвященний Агапіт –  єпископ Вишгородський, Керуючий справами Київської патріархії та намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, директор Департаменту культури КМДА Діана Попова, представники  дипломатичних установ.

      Вхід  вільний.

Перейти до спискуВерсiя для друку