Театральна програма 2015 від Британської Ради в Україні.

Театральна програма 2015 від Британської Ради в Україні.

Британська Рада представляє три відкриті конкурси для театральної спільноти

      Один із фокусів мистецької програми Британської Ради у 2015 році – розвиток української молодої професійної спільноти та налагодження ефективних фахових зв’язків між Україною та Британією. Програма складатиметься з трьох багатоетапних конкурсів, що одночасно стартують на початку березня 2015 року. Їхня мета – надати можливість українським режисерам, кураторам та театрам попрацювати з іноземними колегами над створеннями британо-українських копродукцій, переосмислити “невідомі” тексти Шекспіра та приєднатися до всесвітнього відзначення 400-тої річниці від дня смерті Барда, а також на три тижні зануритися у роботу найбільшого експериментального майданчику світу – фестивалю Единбурзький Фріндж - у ролі його спостерігачів та критиків.

      Кожен із конкурсів має свою специфіку та розрахований на різні аудиторії:

Конкурс 1: Сучасна британська драма на українській сцені. Конкурс для молодих режисерів

      Разом із Національним академічним драматичним театром ім. І.Франка запрошуємо молодих українських режисерів взяти участь у конкурсі на постановку вистави за однією із запропонованих п’єс сучасних британських драматургів:

  • «Ножі у курках», Девід Герровер (1995)
  • «Там, вдалині», Керіл Черчілл (2000)
  • «Легені», Данкан Макмілан (2011)

      Учасники мають надати режисерські експлікації до одного із запропонованих творів. Фіналісти представлять свої роботи у серії публічних читань на Камерній сцені Національного театру ім. І.Франка у червні 2015 року. За їхніми результатами експертна група обере переможця конкурсу. Головна нагорода – можливість реалізувати виставу на Камерній сцені театру до кінця 2015 року.

      Також у рамках конкурсу відбудеться низка публічних безкоштовних майстер-класів із залученням британських тренерів.

Конкурс 2: Невідомий Шекспір. Конкурс для театрів на першопрочитання п’єси Вільяма Шекспіра

      Пропонуємо українському театру попрацювати над створенням нової постановки Шекспіра у співпраці з британським сценографом – фіналістом престижної театральної нагороди  Linbury Prize 2015 – за однієї з трьох п’єс:

  • «Юлій Цезар», трагедія (1599)
  • «Цимбелін», історична хроніка / комедія / пастораль (1609-1610)
  • «Зимова казка», трагікомедія (1623)

      Жодна з п’єс до сьогодні не була поставлена на українській сцені (українською мовою), хоча ці тексти користуються неабиякою популярністю у світової аудиторії.

      Британська Рада забезпечить візит британського сценографа, фінансову підтримку виготовлення сценічного оформлення та костюмів спільної українсько-британської вистави, сприятиме встановленню контактів між британськими та українськими митцями, надаватиме консультативну допомогу та здійснюватиме інформаційну підтримку проекту.

      Прем’єра вистави запланована на 23 квітня 2016 року до 400-ої річниці від дня смерті легендарного англійського драматурга.

Конкурс 3: Професійна подорож на фестиваль Единбурзький Фріндж. Конкурс для театральних кураторів

      Понад 50 років щоліта тисячі знавців та прихильників театрального мистецтва зустрічаються на фестивалі Единбурзький Фріндж, який вважається найбільшим незалежним театральним майданчиком у світі.

      Четверо молодих українських театральних діячів – кураторів, менеджерів, критиків, режисерів, драматургів мають шанс взяти участь у роботі журі престижної нагороди Total Theatre Award на Единбурзькому Фрінджі влітку 2015 року.

      Окрім перегляду програми фестивалю українські куратори отримають нагоду, сформувати коло професійних знайомств, обмінятися досвідом з іноземними колегами та закласти фундамент для майбутньої співпраці. Після завершення фестивалю українська делегація буде запрошена організувати презентацію Единбурзького Фрінджу для професійної спільноти в Україні.

      З деталями конкурсів, вимогами до заявок та кінцевим терміном подачі можна ознайомитися на сайті Театральної програми Британської Ради в Україні www.britishcouncil.org.ua/theatre2015. Усі три конкурси організовано у тісній співпраці з ГО «Театральна Платформа».

Файл документа: theatre_main_590x332_0.png

Перейти до спискуВерсiя для друку