Головна  →  Методичні заходи  →  20 березня 2015

«Школа вдосконалення професійної майстерності викладача». Лекція Виноградової О. Г. за темою: «Проблеми розвитку ладового слуху»

«Школа вдосконалення професійної майстерності викладача». Лекція Виноградової О. Г. за темою:  «Проблеми розвитку ладового слуху»

 

      20 березня 2015 року в дитячій музичній школі № 10 в рамках «Школи вдосконалення професійної майстерності викладача» відбулася лекція викладача-методиста Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Олени Глібівни Виноградової.

      Лекція відрізнялася чіткою побудовою. Наголосивши на початку свого виступу тезу про значення ладового методу в заняттях із сольфеджіо, Виноградова О. Г. послідовно зупинилася на особливостях кожного етапу тривалого процесу, пов’язаного з розвитком ладового слуху. Вона розповіла про роботу над усвідомленням музичних вражень як необхідну умову розвитку ладового слуху учнів, показала початкові вправи із засвоєння взаємозв’язків між ступенями ладу, зупинилася на проблемі опрацювання інтервалів та акордів у тональності та від окремого звуку. У процесі викладення матеріалу Виноградова О. Г. торкалася питань, пов’язаних з освоєнням різних тональностей, розвитком внутрішніх уявлень про висоту звуків, співвідношення ступенів, тональностей, інтервалів, акордів. Значну увагу було приділено вправам на тренування швидкості та міцності слухових реакцій. Останнім пунктом лекції стало обговорення ладового значення різних музичних елементів у їх взаємозв’язку.

      Викладачі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, які були присутні на лекції Виноградової О. Г., високо оцінили запропонований нею алгоритм розвитку ладового слуху в учнів та підкреслили корисність методичних заходів, спрямованих на розгляд найбільш актуальних питань, пов’язаних із сольфеджіо як навчальною дисципліною.

Файл документа: IMG_6013.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку