Головна  →  Новини  →  24 грудня 2013

Презентація виставки "Всесвіт Чингіза Айтматова"

Презентація виставки "Всесвіт Чингіза Айтматова"

"Всесвіт Чингіза Айтматова".

     12 грудня 2013 року в Національному музеї літератури України відбулася  урочиста презентаціялітературно-мистецької виставки «Всесвіт Чингіза Айтматова», присвяченої 85-річчю з дня народження киргизького письменника Чингіза Торекуловича Айтматова.

     Цей мистецький захід організований за підтримки Посольства Киргизької Республіки в Україні  у Києві та  Міністерства культури України і Національного музею літератури України. На урочистій презентації були присутні  посол республіки Киргизстану та посли країн Казахстану Афгністану, Пакистану, Турції.

        Натхненною промовою про Чингіза Айтматова відкрила урочистий захід генеральний директор Національного музею літератури України Галина Олексіївна Сорока.

          А посол республіки Киргистан Улукбек Кожанжарович Чиналіев нагадав присутнім про активну суспільно-політичну позицію видатного класика літератури XX сторіччя.

       Культові романи і повісті Чингіза Айтматова по всьому світу виховують почуття гідності людини, вчать сприймати красу оточуючого світу, адже видані тиражем більш як 60 мільйонів екземплярів та переведені більш ніж на 180 мов світу. Про це розповів у своєму виступі літературознавець, критик та письменник Вадим Євгенович Панченко.

       Про останню зустріч з Чингізом Айтматовим своїми враженнями поділився з присутніми журналіст Станіслав Бондаренко.

      Серед експонатів виставки декорації, відео та документальні  матеріали: рецензії, книги, фотографії до  вистави Київського муніципального театру ляльок «Мати-Олениха» за повістю Чингіза Айтматова «Білий пароплав».

      Театр ляльок із задоволенням погодився на пропозицію старшого наукового співробітника Національного музею літератури України Мирослави Тарахан взяти участь у виставці, присвяченій ювілею з дня народження киргизького письменника.

        В своєму виступі народний  артист України Сергій Єфремов розповів, як в 1991 році постановка за п’єсою Людмили Улицької з’явилася у репертуарі театру, коли під його творчим керівництвом над втіленням легенди про історію киргизького народу  на сцені лялькового театру працювали російська художниця Ірина Уварова та молодий киргизький режисер з міста Фрунзе (нині Душанбе) Бурул Асакеєва. Режисер С. Єфремов  із задоволенням розповів присутнім про яскраві моменти творчої діяльності колективу під час роботи над втіленням твору Чингіза Айтматова.  Слід зазначити, що втілення глибоко філософського та трагічного твору Чингіза Айтматова на сцені саме лялькового театру, явище досить надзвичайне. Недаремно на виставці представлений казан з вистави лялькового театру «Мати-Олениха».  Як зазначила у своїй відкритій рецензії кандидат мистецтвознавчих наук, заступник директора з  науки Російського інституту  історії мистецтв Російської Академії Наук Г. Ф. Некрилова:  «Казан – це образ світу, того, що заварюється. Символічно: це материнська утроба, в якій зароджується дитя, це той хаос, де виварюється мирро і з якого видобувається щось. І тому, люди Уварової, які стоять на кришці казана, – це той світ, який заварений ось цим казаном. Протистояння і боротьба Добра і Зла, а точніше – Життя і Смерті – тут гранично точне. Народ «вариться у казані», «він переможений», однак якби не це, то, може, народ і не народився б заново тим народом, яким є».

      А далі, лунали рядки з його відомого твору «Джаміля», які  проникливо та душевно виконанала актриса центру Л. Курбаса Галина Стефанова. Захід пройшов у теплій дружній обстановці і, на завершення, посол республіки Киргистан Улукбек Кожанжарович Чиналіев подякував всім присутнім за любов до творчості  Чингіза Торекуловича Айтматова та особисто нагородив всіх причетних до організації виставки Почесними грамотами за вагомий внесок у справу зміцнення і розвитку дружніх відносин між Киргизькою Республікою та Україною.

      На урочистій презентації були присутні представники  театру ляльок головний режисер Київського муніципального академічного театру ляльок, народний артист України Сергій Єфремов, одна з виконавиць вистави актриса Ольга Кучма та керівник літературно-драматургічною частиною театру Лілія Мельнічук.

      Дивіться більше фото - у фотогалереї "Презентація літературно-мистецьої виставки "Всесвіт Чингіза Айтматова" у Національному  музеї літератури України".

Файл документа: IMGP0296.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку