Головна  →  Методичні заходи  →  30 січня 2015

«Школа вдосконалення професійної майстерності викладачів». Лекція О. Корчової О. О. за темою: «Феномен українського музичного романтизму»

 

      30 січня 2015 року в приміщенні ДШМ № 2 ім. М. Вериківського відбулася лекція кандидата мистецтвознавства, доцента Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, члена Спілки композиторів України Корчової Олени Олександрівни. Це вже четверта лекція історичного курсу «Українська музична культура в загальноєвропейському художньо-стильовому контексті», який Корчова О. О. цього року запланувала прочитати для викладачів дитячих шкіл естетичного виховання в межах діяльності Інституту післядипломної освіти.

   Головна ідея курсу – поетапно простежити динаміку культурно-музичного розвитку України крізь призму загальноєвропейських художніх реалій та виявити спільну логіку й найбільш вагомі мистецькі паралелі, тобто представити національну музичну традицію як невід’ємну частину спільного європейського духовного простору. При цьому курс зорієнтований на презентацію найбільш важливих пострадянських ідеологічних підходів з метою їх впровадження в практику початкової та середньої музичної освіти.

      Теми попередніх лекцій Корчової О. О. мали такі назви:

-         «Українське музичне середньовіччя: від православної монодії до світських форм музикування»;

-         «Загальноєвропейські принципи та національна специфіка українського музичного бароко»;

-         «Становлення класичного європейського стилю в українській музиці другої половини ХVІІІ століття».

   Лекція, яка відбулася 30.01.2015 року, була присвячена українському музичному романтизму. Як і в попередніх лекціях, Корчова О. О. спиралася на широкий культурологічний матеріал. Було наведено ряд нових фактологічних даних (зокрема, композиторських імен та творів), висловлено оригінальні естетичні спостереження. Викладення теоретичного матеріалу супроводжувалося неординарними аудіо та відео-ілюстраціями.

   Безумовно, лекція Корчової О. О. викликала зацікавленість з боку київських викладачів музичної літератури різних поколінь. З нетерпінням будемо очікувати на наступні лекції Олени Олександрівни, адже вони не тільки дають можливість ознайомитися з актуальними напрямками сучасної науки, але й сприяють обміну педагогічним досвідом між спеціалістами відповідної сфери.

Перейти до спискуВерсiя для друку