Головна  →  Методичні заходи  →  29 січня 2015

Відкритий урок Норець О. В. на тему: «Шов за голку»

Відкритий урок Норець О. В. на тему: «Шов за голку»

      29 січня 2015 року в клубі «Троянда» ОКЦ «Дивосвіт» керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Норець Ольга В’ячеславівна в рамках проведеної державної атестації дала відкритий урок на тему «Шов за голку». Урок був присвячений виготовленню так званої «горищної», або «кофейної», іграшки.

      Що це за іграшка і чому вона так дивно називається? З цього приводу існує легенда, згідно з якою колись на занедбаній кондитерській (а може, кавовій) фабриці було знайдено ляльку. Це була лялька, зшита власноруч мамою для улюбленої доньки. Але дівчинка давно виросла, а лялька багато років залишалася забутою на горищі фабрики, де вона забруднилася і, одночасно, просочилася смачними запахами... Тобто, горищна іграшка – це текстильна іграшка, досить примітивна, зроблена своїми руками і, головне, дуже ароматна.

      Процес виготовлення іграшки складався з декількох етапів. Спочатку діти під керівництвом Норець О. В. шили іграшки з бязевої тканини. Тут були коти та мишки, ведмедики та динозаврики. Потім зшитих звіряток пофарбували спеціальним розчином кави, ванілі та кориці, який надав аромату та «зостарив» тканину, створивши враження, нібито іграшку щойно знайдено на горищі. Нарешті, зверху іграшки покрили акриловими фарбами. На жаль, результатів процесу присутні на відкритому уроці подивитися не встигли, адже виготовлення такої іграшки розраховано на дві години.

      Вихованці гуртка – діти у віці від 8 до 14 років – з ентузіазмом брали участь у створенні горищної іграшки. Вони уважно слухали те, що говорив керівник, старанно повторювали його дії, жваво обговорювали процес виготовлення та з нетерпінням очікували на кінцевий результат. Напевно, коли процес дійде фінішу, діти з радістю заберуть іграшку додому, і вона на довгий час стане охоронницею дитячих таємниць, переживань, а потім і спогадів. Так, як це було давно, так, як це буде завжди...

 

Файл документа: DSC_7249.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку