Головна  →  Новини  →  23 грудня 2013

Новорічний уконцерт "Штраус в опереті"

Новорічний уконцерт "Штраус в опереті"

         «Штраус в опереті» дарує новорічний настрій!

         До Новорічних та Різдвяних свят Національна оперета України 28 та 29-го грудня подарує своїм глядачам дивовижну зустріч з музикою композиторів і диригентів родини Штраусів у святковому концерті «Штраус в опереті».

         Завіса тихо відкриється і глядач потрапить на засніжені вулички Відня, диригентська паличка з.а. України Оксани Мадараш злетить до гори – і зала порине у чарівний світ музики …

         До програми новорічного концерту увійшли найкращі музичні твори родини Штраусів – батька та синів, як такі, що вже полюбилися публіці і будуть виконані на біс, так і ті, що звучатимуть вперше не лише в театрі оперети, а й в Україні – полька «Телефон» Едуарда Штрауса. На публіку чекає багато приємних несподіваних музичних сюрпризів. Серед яких – французька полька «Феєрверк» Йоганна Штрауса, у якій в ролі Коваля  виступить художній керівник театру, з.д.м. України Богдан Струтинськй.

        Цьогоріч концертна програма «Штраус в опереті» буде складатися з двох різних за змістом частин. Так, головним і єдиним героєм першої частини буде симфонічний оркестр Національної оперети. Закохані у музику  Штрауса артисти оркестру обіцяють грати з душею та з таким натхненням, що зала має вибухати позитивом і енергією в лічені секунди. І не дивно, адже ця частина буде включати твори присвячені її величності Жінці. І переважно всі номери будуть виконуватися в Національній опереті вперше. А це: найулюбленіший музичний твір Ріхарда Вагнера – вальс «Вино, жінки та пісні», що прозвучав вперше у виконанні Віденського чоловічого хору у 1896 році, вальс-мазурка «Серце жінки», вальс «Красуня», полька «Анна». Друга ж частина буде включати виступи солістів-вокалістів театру, хору та балету у супроводі оркестру.

        Серед численних творів Йоганна Штрауса, що прозвучать під час концерту, варто виокремити особливо примітну історію створення вальсу «На чарівному блакитному Дунаї». Легенда свідчить, що керівник Віденської хорової капели умовив Штрауса написати п'єсу для його колективу. Але вірші були настільки бездарні, що навіть музика Штрауса не врятувала її і вона зазнала фіаско. Але пізніше серед своїх інших творів Штраус на відкритті Всесвітньої виставки в Парижі вирішив виконати і доопрацьований «Блакитний Дунай». Успіх був приголомшливий. У короткий час вальс був виданий ... мільйонним тиражем! Паризький тріумф Штрауса-сина затьмарив успіх батька. Йоганна Штрауса-молодшого вітали Гюстав Флобер, Теофіл Готьє, Олександр Дюма-син, Амбруаз Тома, Іван Сергійович Тургенєв. З Парижу слава «Блакитного Дунаю» прийшла і на батьківщину композитора, і тоді твір став найулюбленішим вальсом в Австрії. У Київській опереті цей музичний твір стане основою для грандіозного постановчого номеру за участю солістів-вокалістів, оркестру,  хору та балету театру.

      Програма концерту «Штраус в опереті» вибудована режисером-постановником Богданом Струтинським драматургічно гнучко, з майстерно розставленими смисловими акцентами. Цікаво та креативно розроблений характер поведінки музикантів на сцені, продумані всі деталі акторського виконання та побудови костюмів. Настрій публіки буде постійно підтримуватися посиленням ефектності кожного наступного  номера.

Файл документа: shtrayse.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку