Виставка "Народжені Україною. Погляд із віддалі".

      Департамент культури Київської міської державної адміністрації та Київський національний музей російського мистецтва презентують виставку «Народжені Україною. Погляд із віддалі».

      Славетна історія Київського національного музею російського мистецтва почалася майже сто років тому. За цей час працівники музею зібрали велику колекцію, яка нараховує близько 13000 творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва.

      Зібрання музею відомо унікальними монографічними комплексами творів видатних художників: Д. Левицького, В. Боровиковського, І. Айвазовського, В. Маковського, І. Крамського, І. Шишкіна, В. Верещагіна, М. Ге, В. Полєнова, М. Нестерова, М. Врубеля, Б. Кустодієва, З. Серебрякової, О. Дейнеки та інших.       Серед сотень імен є кілька десятків живописців, які народилися й виросли на землі України. Творчості останніх і присвячено виставковий проект «Народжені Україною. Погляд із віддалі».

      Виставка дозволяє поглянути на музейну колекцію під оригінальним кутом зору, оскільки за принцип добору експонатів узято не тематику, стилістику чи добу, а місце народження автора. Відповідно, й твори 44 майстрів – вихідців з України вперше за довгі роки демонструються не тільки як визначні зразки російського мистецтва, але й як частина нашого національного культурного надбання. Всі вони об’єднані причетністю художників до української землі, попри те, що одні, здобувши освіту в Санкт-Петербурзі чи Москві, залишилися в цих місцях, інші згодом вирішили повернутися на батьківщину, треті назавжди осіли в різних містах Європи та Америки. Достатньо перелічити кілька імен: І. Айвазовський, В. Боровиковський, Д. Левицький, К. Богаєвський, Д. Бурлюк, П. Кончаловський, С. Колесников, А. Куїнджі, І. Рєпін, З. Серебрякова, Д. Штеренберг, М. Ярошенко.

      У назві виставки – дуже важливі слова, адже саме часова дистанція  (погляд із віддалі) допомагає більш чітко окреслити контури явищ і подій, оцінити їх у контексті історії та культури, представити особистості більш «об’ємними» та виразними.

      Для експонування відібрано майже 70 творів, об’єднаних не тільки широкою відомістю авторів, а й тим, що, незалежно від доль своїх творців, усі вони різними шляхами повернулися на Батьківщину.

      Урочисте відкриття виставки відбудеться 10 лютого 2015 року о 18.00 у Київському національному музеї російського мистецтва (м. Київ, вул. Терещенківська, 9).

      Виставка триматиме з 10 лютого по 31 березня 2015 року

      Довідки за телефоном 234-62-18.

Перейти до спискуВерсiя для друку