Головна  →  Новини  →  18 грудня 2013

«Петриківський розпис – колір традицій»

«Петриківський розпис  – колір традицій»

«Петриківський розпис  – колір традицій»

          5 грудня 2013 р. на 8-й сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка проходила в м. Баку (Республіка Азербайджан), було прийнято рішення про включення Петриківського розпису в список нематеріальної культурної спадщини людства. Петриківка стала першим представником від України, який отримав такий високий статус.

           В останні три роки за підтримки віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула було реалізовано проект з просування Петриківського розпису поза межами України. Було проведено більше 50 виставок цього унікального народного розпису в багатьох країнах світу. Зокрема, Петриківський розпис було презентовано в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у відомій іспанській культурно-науковій інституції «Ateneo de Madrid», університеті Мадрида, в містах Барселона і Малага.

      З 20 грудня 2013 р. по 20 січня 2014 р. у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва репрезентується виставка «Петриківський розпис – колір традицій» з фондів Дніпропетровського художнього музею, яка була представлена у червні 2013 р. в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

       Цей дивовижний розпис є одним з яскравих проявів унікальної української художньої культури, культури стародавньої, яка створювалася протягом століть плідною працею народних майстрів минулого та сучасності. Далеко за межами нашої країни відомі імена народних майстрів села Петриківки Дніпропетровської області: Тетяни Пати (1884-1976), Надії Білокінь (1894-1981), Орини Пилипенко (1893-1979). З покоління в покоління передаються традиції розпису, неповторного квіткового орнаменту, що згодом усе більш удосконалюється. Сам же орнамент бере початок від той орнаментики, що широко застосовувалася в побуті запорожців, які прикрашали ним житла та зброю. Сучасні майстри народної творчості продовжують славу попередників, передаючи дітям у спадок незбагненне мистецтво поколінь. Прикладом тому є плідна робота митців Центру народного мистецтва «Петриківка». 40 провідних майстрів, кожен з яких працює за власними задумами, має індивідуальне творче обличчя, створює неповторні авторські твори.

       У Дніпропетровському художньому музеї зберігається величезна колекція творів майстрів петриківського декоративного розпису. Це зібрання налічує понад 1500 творів народного мистецтва 87 авторів і охоплює період з кінця ХІХ до початку ХХІ століття. Музейне зібрання дозволяє познайомитися з творами багатьох провідних петриківських художників, які надають можливість серйозно вивчати їх творчість, дозволяють відзначити роль кожного у розвитку мистецтва.

      Виставка дозволить познайомити широку громадськість з творами багатьох талановитих петриківських майстрів, відзначити їх роль у розвитку мистецтва та доведе, що петриківський декоративний розпис вартий того, що внесений ЮНЕСКО у Репрезентативний список всесвітньої нематеріальної спадщини людства.

           Відкриття виставки відбудеться 20 грудня 2013 р. о 16 год.

           Адреса музею: м. Київ, вул. Лаврська, 9

           Музей працює з 10:00 до 18:00.

 

Файл документа: IMG_5181.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку