Головна  →  Методичні заходи  →  22 січня 2015

«Школа вдосконалення професійної майстерності викладачів». Лекція Ляховича А. В. за темою: «Виконання клавірної музики епохи бароко на фортепіано»

 

      22 січня 2015 року в приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка в рамках «Школи вдосконалення професійної майстерності викладачів» відбулася лекція кандидата мистецтвознавства, доцента Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра, викладача кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Артема Володимировича Ляховича.

    Лекція була присвячена особливостям виконання клавірної музики епохи бароко на фортепіано сучасної конструкції. Як відомо, композитори барокової епохи писали музику для поширених в той час клавішних інструментів – клавесину та клавікорду. Кардинальне ж оновлення інструментарію на межі XVIII-XIX століть, зокрема, винахід молоточкового фортепіано, спричинило розрив традиції, що обумовило необхідність відповідної адаптації барокових творів, особливо актуальне в умовах педагогічної практики.

      В лекції Ляховича А. В. були детально розглянуті критерії такої адаптації. Основою міркувань з цієї проблеми став глибинний аналіз барокової музики, насамперед, специфіки її мелосу та поліфонічної структури музичної тканини. Саме це, на думку доповідача, висуває на позицію найбільш актуального засобу виразності в музиці бароко клавірну артикуляцію. Мистецтво клавірної артикуляції було висвітлено в лекції Ляховича А. В. у широкому спектрі питань: від суто професійних аспектів виконання до асоціативних зв’язків з архітектурою.

   Матеріалом доповіді стали твори Й. С. Баха, що входять до педагогічного репертуару дитячих музичних шкіл: двоголосні інвенції, Sinfonia з Другої партити, прелюдії та фуги з «Добре темперованого клавіру». Ляхович А. В., що є не тільки музикознавцем та педагогом, але й практикуючим піаністом, з блиском ілюстрував теоретичні положення власним виконанням музики великого німецького композитора.

   Лекція Ляховича А. В. викликала неабиякий інтерес та супроводжувалася жвавим обговоренням. Викладачі задавали багато питань і наприкінці запропонували доповідачеві виступити на одному з наступних засідань «Школи вдосконалення» з лекцією на тему, яка їх особливо цікавить: «Принципи музичної педагогіки Г. Нейгауза».

Перейти до спискуВерсiя для друку