Семінар-екскурсія до Дня Cоборності України у музеї Михайла Грушевського.

Семінар-екскурсія до Дня Cоборності України у музеї Михайла Грушевського.

«ЗЛУКА УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ

ТА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ:

СУЧАСНІ АКЦЕНТИ»

 

22 січня 2015 р., 14.00

Експозиція музею та виставкова зала

            96 років тому, 22 січня 1919 року, в надзвичайно складний і загрозливий час для існування молодих національних утворень, відкинувши політичні розбіжності та амбіції, державні мужі прийняли історичний акт про Злуку всіх українських земель в єдину Українську Народну Республіку. Вони виконали настанови видатних українських соборників та вікові мрії усіх етнічних українців жити в єдиній країні. Пройшло майже століття, а тогочасне гасло стало для сьогоденної України найважливішим і найактуальнішим: «єдина країна, єдина держава». І як майже сто років тому за нього готові віддати життя тисячі українців. Воно стало особливо близьким для сучасної молоді, школярів і студентів, які гордо проголошують: «Україна – це Я!». Саме вони, чиї погляди спрямовані до європейського майбутнього України, шанобливо заглиблюються в історичні корені нашої держави, її визвольні змагання. Насамперед, щоб врахувати досвід і не повторити помилки попередників.

            Один з учасників проголошення об’єднання України Наддніпрянської з Україною Наддністрянською, громадсько-політичний діяч і дипломат Лонгин Цегельський, якому випала честь 22 січня 1919 року зачитати Акт Злуки на Софійському майдані у Києві, залишив нам про той день пророчі слова: «День 22 січня 1919 року стане незабутнім  в історії України. Цю дату вивчатимуть українські діти грядучих поколінь… Це ж бо від часів Ярослава Мудрого уперше всі українські землі, бодай декларативно, постали разом як одна державна цілість. День цей буде, отже, натхненням українського народу так довго, поки він не осягне повного об’єднання у самостійній і соборній Україні. В тому вага цієї події».

            Вагу цієї події сьогодні відчуває на своїх руках все свідоме українство – відстояти і захистити єдність нашої держави. А для цього слід повертатися у минуле, щоб щільніше осмислити сьогодення й майбутнє.

            Семінар-екскурсія розрахований на школярів, студентів, а також слухачів Університету третього віку, які, незважаючи на пережиті ідеологічні утиски, залишаються вірними ідеям великих соборників України.

 

             Адреса Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського: вулиця Паньківська, 9

            Тел. для довідок: 288-28-82; 288-28-85

            e-mail: Kyiv_Hrusha @ukr.net

            Сторінка музею: http://vuam.org.ua/uk/802: Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку