Головна  →  Новини  →  4 квітня 2024

Департамент культури КМДА підбив підсумки діяльності за 2023 рік

Департамент культури КМДА підбив підсумки діяльності за 2023 рік

У 2023 році попри третій рік повномасштабного російського вторгнення вдалося отримати гідні результати роботи закладів культури. Про це Департамент культури КМДА відзвітував під час розширеного засідання колегії Департаменту щодо підсумків творчої та фінансово-господарської діяльності за минулий рік.

«Не зважаючи на воєнний стан, культурне життя у столиці вирує. Якщо перший рік повномасштабної війни пройшов під гаслом “зберегти” мережу закладів культури та їхніх працівників, то другий рік під гаслом «навчитися» плідно працювати, з огляду на основні виклики війни, а саме забезпечити безпеку відвідувачам і працівникам закладів, створити умови для безбар’єрного доступу маломобільних відвідувачів та осіб з інвалідністю, інтегрувати за допомогою культурних подій внутрішньо переміщених осіб та надавати підтримку нашим Захисникам та Захисницям”, - зауважила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Директор Департаменту КМДА Сергій Анжияк виступив із доповіддю про результати діяльності закладів культури та порівняльним аналізом їх роботи. За його словами муніципальні театри презентували містянам 97 прем’єрних вистав (у 2022-му – 58), показали понад 4 тисячі платних вистав, які відвідало – більше пів мільйона глядачів, що вдвічі більше за  2022 рік. Також театрами було проведено 77 благодійних вистав, які відвідало втричі більше глядачів, ніж у 2022-му. Концертними колективами було проведено 403 концерти, у тому числі благодійні, на яких були присутні близько 124 тис. глядачів. У підпорядкованих Департаменту культури музейних закладах проведено понад 400 виставок, проведено більше 10000 екскурсій, різнопланові заходи на підтримку ЗСУ, що в рази більше за позаминулий рік. Також було оцифровано понад 36 тис. музейних предметів. Упродовж 2023 року спостерігалося збільшення користувачів бібліотек на 25%, а музеями було проведено понад 400 виставок, що вдчіві більше за показники 2022 року. Окремо варто звернути увагу на роботу Київського зоопарку, котрий за 2023 рік відвідало 665,5 тисяч киян та гостей міста, що стало найбільшим показником за останні 5 років. Також зоопарк врятував понад 102 особини тварин, а загалом за час війни – понад 500 особин різних видів, що прибули з тимчасово окупованих територій та місць ведення військових дій, також через програми з психо-емоційної реабілітації у зоопарку за 2023 рік пройшло близько 50 тисяч осіб. 3 червня 2023 р. після капітального ремонту відновив роботу Культурний кластер «Краків», який став важливою культурною локацією столиці: у 2023 році тут було проведено 58 заходів, у котрих взяло учать понад 40 тисяч осіб.

«В умовах повномасштабного вторгнення надзвичайно важливо бути згуртованими та спільно робити усе можливе для збереження та розвитку нашої культури, зміцнюючи національну ідентичність та знайомлячи з нею світ. Ми спільно реагували на ті виклики, які постали в галузі культури. Відтак, Київська міська рада оптимізувала мережу закладів культури, зберігши при цьому функціонал, оновили положення про мистецьку премію “Київ”, театральну премію “Пектораль”, щорічні творчі стипендії талановитим студентам, щорічні стипендії видатним діячам культури, з метою стимулювання та заохочення до подальших творчих звершень. Дякуємо всім за цей складний, але плідний рік - працюємо далі», - зазначила голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

У 2023 році відповідно до рішень Київської міської ради грошові премії Мистецької премії «Київ» та театральної премії «Київська пектораль» було збільшено удвічі, а щорічні та довічні стипендії збільшуються до розмірів мінімальної заробітної плати щомісячно кожна.

Не дивлячись на всі труднощі та негаразди війни в Україні, заклади культури продовжують діяти, а глядачі – відвідувати вистави і концерти, музеї  та бібліотеки. Адже сьогодні ми як ніколи відчуваємо, наскільки культура нас об’єднує та ідентифікує як Український народ. Заклади культури знаходяться у постійному творчому пошуку, започатковуються сучасні форми роботи, оновлюється зміст та створюються мистецькі продукти.

Перейти до спискуВерсiя для друку