Зимові святкування у творах із колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Зимові святкування у творах із колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

      24 грудня 2014 року в Національному музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків відкривається виставка "VENITE, ADOREMUS – ПРИЙДІТЕ, ПОКЛОНІМОСЯ". У виставкових залах та у постійній експозиції музею відвідувачі зможуть оглянути більше шістдесяти творів 6-19 століть, об’єднаних темою зимових свят. Деякі із них експонуватимуться вперше.

      «Прийдіте, поклонімся» – це рядки старовинного різдвяного співу, який лунає переважно зимою, коли ми відзначаємо найсвітліше з християнських свят. На виставці представлено картини старих майстрів, гравюри, літургійні предмети та твори європейського декоративного мистецтва, присвячені темі Різдва а також іншим знаменним подіям цієї особливої частини літургійного року. Пам'ять про них християни католицької церкви відзначають протягом Адвента (періоду очікування та приготувань до свята), Октави Різдва – вісьмох найурочистишіх днів між 25 грудня та 1 січня - й до кінця різдвяного часу, що триває аж до Хрещення.

      Особливе місце відведено іконам та молитовним образам Богоматері з немовлям Христом. Всі вони – від урочистих творів, натхненних візантійським каноном, до зворушливих зображень юної Мадонни з дитям на колінах – пов’язані з нашим особистим сприйняттям Різдва як свята надії та любові. Іншою принадою виставки є сцени з життя «зимових» святих – небесних покровителів, чиї пам’ятні дні припадають на різдвяний час.

      Серед них – Святий Антоній, чеснотливий відлюдник та охоронець свійських тварин, Святий Миколай-чудотворець, заступник моряків та школярів, та Свята Лючія – покровителька офтальмологів…

      Святкова виставка не обмежуватиметься простором виставкових залів, а продовжиться у постійній експозиції. Тож багато творів, добре знайомих нашим постійним відвідувачам, відкриються у новому світлі. Кожен з таких експонатів ми позначили різдвяною зіркою й доповнили новим коментарем. Допитливий глядач знайде в них цікаві факти про символи, обряди та звичаї, пам’ятні ще з дитинства.

      Різдвяними днями у виставкових залах лунатимуть старовинні латинські гімни, мотети й колядки.

      ПРЕС-ПОКАЗ – 24 грудня, з 16:00 до 17:00.

      Урочисте відкриття – 4 грудня 2014 року в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (вул. Терещенківська, 17) о 17:00.

      Виставка триватиме до 01 лютого 2015 року.

      Контактна особа для акредитації ЗМІ – Ольга Носко: (044) 288 14 50  [email protected]

     Офіційний сайт Музею: http://www.khanenkomuseum.kiev.ua/ua/news/235.htm

Перейти до спискуВерсiя для друку