Головна  →  Методичні заходи  →  26 листопада 2014

Засідання методичного об'єднання. Доповідь Александрової Л.Ю. на тему "Виготовлення відеоматеріалів для уроків музичної літератури у ДМШ"

      26 листопада у приміщенні ДМШ № 4 ім. Д. Шостаковича відбулося засідання методичного об’єднання. З доповіддю на тему «Виготовлення відеоматеріалів для уроків музичної літератури у ДМШ» виступила викладач ДМШ № 27 Людмила Юріївна Александрова. У наш час відеоряд виступає доступним та ефективним засобом передачі та засвоєння інформації, адже він звертається до більшої кількості органів чуття, ніж аудіозапис чи текст. Саме тому тема заняття викликала особливий інтерес присутніх.

    Для першої спроби виготовлення відеоілюстрації до уроків з музичної літератури Л. Ю. Александрова використала симфонічну казку Сергія Прокоф’єва «Петрик та Вовк» – твір, у якому цікавий сюжет поєднується з корисною для дітей інформацією про специфіку музичних інструментів. Відеоролік, запропонований увазі учасників засідання, включав вступне слово про композитора та його твір, представлення студентами Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра інструментів, що характеризують персонажів казки, та власне виставу. В останній взяли участь діти – учні ДМШ, – а також колега Людмили Юріївни, відомий нині український композитор В. Годзяцький, який виконав роль дідуся. Хоча гра акторів була аматорською, діти в залі переймалися побаченим на сцені і дуже жваво реагували. Після того, як вистава закінчилася, багато з них виявили бажання вчитися гри на представлених у виставі інструментах.

      За словами Людмили Юріївни, їй довелося навчитися тримати в руках відеокамеру, а також засвоїти основи відеомонтажу. У підготовці вистави їй з задоволенням допомагав весь колектив 27-ї школи. Зокрема, В. Годзяцький взяв на себе аранжування твору для концертного виконання, і ця підтримка визначила успіх справи.

      Вистава сподобалася не тільки слухачам, які захотіли долучитися до музичного мистецтва, але й самим маленьким акторам, що проявили себе у новому амплуа, розкривши приховані раніше здібності. Хочеться запропонувати колективу авторів на чолі з Людмилою Юріївною вивести цю працю на більш високий рівень: залучити професійних операторів для кращої фіксації гри маленьких акторів та музикантів, а також проводити такі виступи щороку у придатному приміщенні та для більш широкої аудиторії, що включатиме учнів ДМШ, батьків, викладачів та усіх бажаючих.

      Нагадаємо, що найближчим часом готується до постановки дитяча опера «Коза Дереза» М. Лисенка, яка стане матеріалом для засідання методичного об’єднання, присвяченого вивченню жанру опери в ДМШ.

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку