Ювілейна виставка Параски Хоми

Ювілейна виставка Параски Хоми

         З 12 грудня 2013 року до 23 січня 2014 року в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (м. Київ, вул. Лаврська, 9. Корпус 2) буде експонуватися ювілейна виставка заслуженого майстра народної творчості України, лауреата премій ім. Катерини Білокур та Ярослава Луковецького – Параски Петрівни Хоми, присвячена 80-річчю від дня її народження.

         На виставці будуть представлені твори, що зберігаються в колекції  музею і репрезентують творчість майстрині за 1968-1991 роки.

         Яскраво індивідуальна художня мова П.Хоми в створенні простих за сюжетами композицій з польовими та садовими квітами вражає неабияким хистом декоративного переосмислення. Все, на чому спинявся погляд майстрині і що відтворено нею на папері, близьке до природи, але не скопійоване, а ніби пройшло через її поетичне світобачення. Свої квіткові   композиції П.Хома об’єднувала в серії: «Краса рідної землі», «Земля моя квітуча» «Червона рута», «Польові квіти», «Осінні мелодії» та інші. Кожне панно привертає увагу витонченою та підкресленою графікою орнаменту, вивіреною композицією з особливим ритмом у розташуванні та конфігурації елементів, підтриманих гармонійно підібраною палітрою фарб. Кожна  пелюстка її квітів і кожний листочок, в її декоративних панно навіяні особливим казковим світлом і радістю.

         За свою натхненну працю Параска Петрівна Хома нагороджена Срібною медаллю Академії мистецтв України та Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

 

         Більше фотографій - дивіться у фотоальбомі "Виставка робіт Параски Хоми".

Файл документа: NIK_7591.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку