Головна  →  Новини  →  8 жовтня 2014

"Нові надходження музею. 2019 - 2014" Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

"Нові надходження музею. 2019 - 2014" Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

10.10.2014 – 25.11.2014

Національний музей українського народного декоративного мистецтва(вул. Лаврська, 9)

ВИСТАВКА

«НОВІ НАДХОДЖЕННЯ МУЗЕЮ. 2009 – 2014»

          Виставка присвячена 60-річчю діяльності музею як самостійної установи. Колекція музею почала формуватися на початку ХХ століття в складі відкритого у 1899 році першого в Києві загальнодоступного музею – Міського музею старожитностей і мистецтв (нині – Національний художній музей України).

         На виставці будуть представлені твори народного та декоративного мистецтва, які надійшли до музею у 2009 – 2014 роках різними шляхами. Це, переважно, подарунки авторських робіт від художників, чиї виставки експонувалися в музеї; пам’ятки, що були передані з митниці; дарунки творів мистецтва від власників і колекціонерів.

         Серед предметів, оздоблених вишивкою, експонуватимуться рушники, скатертини, предмети народного одягу. Будуть представлені твори художнього ткацтва (плахти, килими, гобелени), батику, декоративного розпису, народного іконопису. Велику групу складуть керамічні вироби: горщики, глечики, тикви, миски, кахлі. Найбільше буде показано творів сучасних художників-керамістів, адже музей організовував багато персональних виставок митців з багатьох міст України. Це скульптурні композиції образно-асоціативного змісту Т. Левківа, А. Ільїнського, Н. Ісупової, Ю. Лазаревської, С. Козака, М. Галенка, Г. Севрук, О. Міловзорова, І. Ярошевич та багатьох інших.

         У меншій кількості до музею надходили предмети, виготовлені з дерева, але серед них є скрині початку ХХ ст., тарелі, декоративні панно, скульптура.

         Зважаючи на те, що в Україні припинили існування майже всі склоробні заводи, тим більш цінним є поповнення музейного зібрання творами художнього скла таких відомих авторів, як А. Балабін, І. Зарицький, С. Сміян, В. Дудін, А. Бокотей, І. Мацієвський, С. Кадочников.

         На виставці будуть представлені вироби з фарфору ХХ ст., виконані відомими митцями В. Щербиною, В. Трегубовим, С. Голембовською, а також предмети, передані з митниці та подаровані власниками.

         Музей впродовж останніх п’яти років двічі організовував Міжнародні фестивалі емальєрного мистецтва, завдяки чому значно поповнилася колекція емалей. Унікальні вироби художників-емальєрів, які представляють всю Україну, -  О. Бородая, Ю. Бородай, С. Вольського, О. Михальянця, М. Ніколаєва,  С. Аленгоза, В. Хоменка та багатьох інших, – експонуватимуться на виставці.

         Виставка має на меті продемонструвати невмирущість народних традицій і великий творчий потенціал народних майстрів і професійних українських художників декоративного мистецтва на сучасному етапі.

Файл документа: Irusu-moroz.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку