Виставка "І мертвим, і живим, і ненародженим.."

Виставка "І мертвим, і живим, і ненародженим.."

      Музей Театрального, Музичного та Кіномистецтва України запрошує 29 вересня  о 15-00 на відкриття виставки, присвяченої 200-річчю від дня народження  Т.  Шевченка  «І мертвим, і живим, і ненародженним…».

      Музейна виставка «І мертвим, і живим, і ненародженним…» представляє найяскравіші досягнення українського мистецтва в 20-му столітті на шляху до Т. Шевченка. Це незабутня, знакова вистава «Гайдамаки», здійснена реформатором українського театру Лесем Курбасом у 1920 році в Першому українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка. Ця вистава мала великий вплив на розвиток українського театру в 20-му сторіччі, на мистецтво українських акторів, режисерів, художників. Вистава «Гайдамаки» ставилася українськими режисерами в усіх провідних театральних колективах країни, в часи сталінських репресій, в часи «хрущовської відлиги», в часи брежнєвського застою – це був виклик, і  водночас намагання не забути своє коріння та історію свого народу. Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпропетровськ і Запоріжжя, ось той неповний перелік міст, де глядачі бачили «Гайдамаків» в інсценізації Л. Курбаса.

      На виставці представлені фотографії, програми, афіші, макети декорацій, ескізи і живопис цих незабутніх постановок. А також вперше експонуватиметься режисерська експлікація постановки «Гайдамаків» народного артиста України Василя Василька, що зберігається у фондах музею.

      Вперше музей представляє матеріали  кінофільмів за творами Т. Шевченка, зокрема фільму «Коліївщина» відомого українського кінорежисера і скульптора Івана Кавалерідзе, створеного під впливом курбасівської вистави «Гайдамаки».

      Серед художників, твори яких будуть представлені на виставці, такі відомі імена, як Кричевський, Хвостенко-Хвостов, Петрицький, Струхманчук, Волненко, Троценко, Драк, Симашкевич, Проценко, Мігулько, Рєзніков, Бобровніков, Киприян, Вінник, Миронов.

      Українські композитори, надихнувшись поезією Шевченка, створювали опери і балети за його творами: «Лілея», «Назар Стодоля», «Катерина», «Наймичка» тощо.

      Це такі відомі автори, як Данькевич, Майборода, Вериківський, Стеценко, Сокольський та Лятошинський, клавіри яких репрезентує музей. Ці твори з великим успіхом ставилися на сценах оперних театрів України.

      Виставка експонуватиметься до  31  грудня 2014 р.

      Тел. для довідок:280-13-67.

      Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корп. 26 (на території  НКПІКЗ «Києво-Печерська лавра»).

Перейти до спискуВерсiя для друку