Головна  →  Новини  →  15 вересня 2014

НОВИЙ СЕЗОН – НОВИЙ ТЕАТР.

НОВИЙ  СЕЗОН  –  НОВИЙ ТЕАТР.

17 вересня 2014 року розпочинає нову сторінку своєї історії столичний театр «Золоті ворота»!

      Наприкінці серпня новим художнім керівником театру «Золоті ворота» призначено Стаса Жиркова. Формуючи своє бачення розвитку театру, новостворена режисером команда обрала для себе у новому сезоні 2014/2015 років кілька пріоритетів:

-         «Золоті ворота» – завжди відкриті для тебе!

      Розпочинаємо з принципу відкритості – до постановок молодих режисерів, сучасної драматургії та співпраці з іншими інституціями. Але передусім – відкритості до нашого глядача. Ми шукаємо людей, які, як і ми, прагнуть будувати новий театр. Ми сподіваємося на зустрічі не лише на виставах, але й на багатьох інших мистецьких та освітніх проектах театру.

-         «Золоті ворота» – театр, а не музей.

      У цей непростий для країни час ми переконані, що театр не може заплющувати очі на події за вікном. Театр за своєю природою – мистецтво актуальне, тож і сьогоднішній театр в Україні має говорити зі своїм глядачем сучасною художньою мовою про те, що всім нам зараз болить.

-         «Золоті ворота». Самоідентифікація.

      Кожен із нас сьогодні все частіше замислюється над своїм корінням, національністю, самобутністю і майбутнім. Тож темою для нового сезону театру з давньої історією ми обрали самоідентифікацію. І з вашою допомогою спробуємо осмислити у театральних проектах, ким ми є і куди рухаємося.

      І першим кроком на цьому шляху буде вистава«Наташина мрія» Ярослави Пулінович, якою «Золоті ворота» 17 вересня о 19.00 розпочнуть свій сезон на сцені Театру пластичної драми на Печерську (вул. Шовковична, 7-а). Ця легендарна вистава свого часу відкрила для киян молодого режисера Стаса Жиркова, здобула низку нагород та популярність серед молоді.

      Серед найближчих планів театру – постановка за п’єсою Василя Сігарєва «Гупьошка». Наступною прем’єрою стане спектакль випускника Едуарда Митницького, молодого режисера, що вже встиг про себе заявити двома цікавими роботами у Театрі драми і комедії на лівому березі, Андрія Попова. Взимку планується розпочати роботу над амбітним проектом, у рамках якого популярні сучасні автори Ден та Яни Гуменні, молодий режисер (ім’я поки що тримаємо у секреті!) та актори працюватимуть з дітьми на створенням вистави-«квесту». Закрити ж сезон планується прем’єрою Стаса Жиркова за однією з найрезонасніших сучасних українських п’єс – «Баба Пріся» Павла Ар’є.

      Вже 15 вересня на фестивалі «ГогольFest» відбудеться інтерактивна дискусія «Відкрий для себе новий театр!», а 28 вересня «Золоті ворота» прийматимуть у себе ІІІ Фестиваль молодої української режисури ім. Леся Курбаса з майстер-класом відомого режисера Дмитра Богомазова.

      З усіх питань комунікації, акредитації на прес-конференцію, запису на інтерв’ю та вистави театру звертайтеся, будь ласка, до Віктора Собіянського: 050-267-47-83, 063-643-40-70, [email protected]

 

Довідка

Історія Київського театру «Золоті ворота»нараховує майже 35 років. Він був створений 1980 року як легендарний Театр поезії. Свою назву отримав на честь візитівки столиці – однойменного пам’ятника архітектури, у стінах якого відбулася резонансна постановка «Золоті ворота» за історичною поемою Леоніда Горлача. Протягом 30 років незмінним художнім керівником театру був заслужений діяч мистецтв України Валерій Пацунов. За роки існування у репертуарі театру були такі знакові вистави, як «Моцарт та Сальєрі» Олександра Пушкіна, «Маруся Чурай» Ліни Костенко, «Калігула» Альбера Камю, «Убивець» за Федором Достоєвським, «Еврідіка» Жана Ануя, «Король вмирає» Ежена Йонеско, «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго та ін., які брали участь у численних міжнародних фестивалях. У різні часи у виставах «Золотих воріт» грала ціла плеяда відомих українських акторів, зокрема, Олексій Вертинський, Римма Зюбіна, Ніна Матвієнко, Антін Мухарський, Лариса Руснак, Костянтин Степанков, Валентин Шестопалов.

35-ий сезон театр відкриває з новим художнім керівником Стасом Жирковим.

Стас Жирков – молодий український режисер. 2008 року закінчив акторський курс Київського національного університету культури та мистецтва (майстерня Петра Ільченка). Цього ж року заснував незалежний київський театр «Відкритий погляд» (художній керівник – Ксенія Ромашенко), де, зокрема, поставив вистави «Гуппі» за Василем Сігарєвим, «Сім’я. Сцени» за Анною Яблонською та «Наташина мрія» Ярослави Пулінович. Остання вистава відзначена професійною театральною премією «Київська Пектораль» «За кращий режисерський дебют – 2011» та стала лауреатом І Фестивалю молодої української режисури ім. Леся Курбаса. Режисер-постановник вистав «Найлегший спосіб кинути курити» Михайла Дурнєнкова (Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, 2012), «Лускунчик» Д. та Я. Гуменних за мотивами Е.-Т. Гофмана (Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка, 2014), «Любов людей» Дмитра Богославського (2013) та «Потрібні брехуни!» за Івом Жаміаком (2014, обидві – Київський академічний Молодий театр).

Перейти до спискуВерсiя для друку