«Шлях до мрії: внесок вихідців з України до створення Держави Ізраїль».

«Шлях до мрії: внесок вихідців з України до створення Держави Ізраїль».

      Посольство Держави Ізраїль, Інститут Іудаїки, Міжнародна громадська організація Центр «Джойнт» та Музей історії міста Києва запрошують на відкриття виставки «Шлях до мрії: внесок вихідців з України до створення Держави Ізраїль».

      Виставка проходитиме у приміщенні Музею історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7,М.Театральна) з 09 вересня по 29 вересня 2014 року.
  

      Україна тривалий час була місцем зосередження третини всього європ )ейського єврейства. На рубежі XIX і XX століть на території сучасної України проживало 2,6 млн. євреїв. На території України зберігаються національно-релігійні святині єврейського народу. З України походить блискуча плеяда філософів, митців, релігійних і політичних діячів, які відіграли кардинальну роль у духовному відродженні єврейського народу, у формуванні політичної доктрини сіонізму, що була покладена в основу побудови Держави Ізраїль. 

      Виставка “Шлях до мрії” розповідає про видатних вихідців з України, життєвий та творчий шлях яких нерозривно пов'язаний з Ізраїлем. Більшість героїв цієї виставки добровільно чи під тиском обставин, сповнені радості або ж туги та гніву залишили будинки, вулиці та міста свого дитинства щоб стати героями, лідерами, символами величі духу землі іншої, обітованої. Але разом із тим, земля і люди тієї країни, де людина з'явилася на світ, провела перші дитячі роки, владно накладають свій відбиток на подальше формування її особистості, на її світогляд, на її мрії.
Виставка, що складається з 54 постерів, має значне історично-наукове та культурне значення. Авторами текстів – Юлією Смілянською та Оленою Заславською було опрацьовано чимало документальних та краєзнавчих джерел, проведено справжню наукову розвідку. Для багатьох українців імена героїв нашої виставки стануть відкриттям, так само як ізраїльтяни з подивом дізнаються більше цікавого про витоки Держави Ізраїль. 

      Не завжди, і далеко не всюди,   у спогадах видатних ізраїльтян Україна постає пасторальним краєм золотого дитинства, бо ж історія взаємин українського та єврейського народів сягає в глиб віків і вбирає в себе широкий діапазон міжетнічних і міжособистісних стосунків — від світло-дружніх до криваво-ворожих. Але кожна доля, кожен рядок художніх творів, кожна стисла згадка у мемуарах – це невидимі зв'язки між двома країнами, це підвалини культурного діалогу, що довговічніші за політичні угоди та економічні вигоди, це те, на чому наші нащадки будуватимуть подальше взаєморозуміння та співпрацю між нашими народами.

   Акредитація преси за телефоном: (093)3920-85-87 (Олена).

Посилання на офіційний сайт музею http://kyivhistorymuseum.org/category/afisha/

Файл документа: afisha-Wayto-dream.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку