Головна  →  Новини  →  9 липня 2014

Звіт щодо діяльності Департаменту культури за І півріччя 2014 року МУЗЕЇ

Музеї

У комунальній власності міста Києва знаходиться 13 музеїв (разом із відділами та філіями – 26), які зберігають у своїх фондах майже 900 тисяч музейних експонатів загальнодержавної цінності.

Незважаючи на складну політичну ситуацію та події, що відбувалися в Києві, музеї комунальної власності міста в І півріччі 2014 року працювали в нормальному режимі, чому, безперечно, сприяло доручення директора Департаменту культури С.Зоріної від 04.02.2014 № 060-371 щодо вжиття заходів із посилення безпеки в підпорядкованих музейних закладах, попередження надзвичайних ситуацій і оперативного реагування в разі їх виникнення.

Крім того, відбувається постійне спілкування з керівниками закладів та моніторинг ситуації щодо збереження культурних цінностей.

 

Проблеми

 

  1. 1.                На четвертому та п’ятому поверхах ДП «ЦДКС „Український дім“» (вул. Хрещатик, 2) зберігаються експонати Музею історії міста Києва (близько 250 тисяч). Під час неконтрольованих подій, що відбувалися в центрі міста,  відбувся акт вандалізму, наслідком якого стало пошкодження частини майна музею та зникнення деяких експонатів (64 одиниці).

Департамент культури спільно з керівництвом Музею історії міста Києва зробив усе можливе для виправлення ситуації. Так, на сьогодні в приміщеннях, де зберігаються фонди, відновлено сигналізацію та встановлено цілодобову сторожову охорону з співробітників музею.

Проте, оскільки в Українському домі й досі знаходяться сторонні особи, загроза збереженню фондів Музею історії міста Києва остаточно не усунена.

 

  1. 2.                На початку року виникла реальна загроза збереженню музейних експонатів, які є частиною Державного музейного фонду України, в зв’язку з простроченою заборгованістю по енергоносіям та охороні.

Директором Департаменту культури С.Зоріною проведена робота щодо вирішення зазначеної проблеми, в тому числі – безпосередньо з генеральним директором ПАТ «Київенерго» О.Фоменком.

Досягнуто домовленість щодо реструктуризації боргу за спожиті тепло та електроенергію, що дало можливість розблокувати рахунки й погасити вагому частину заборгованості за охорону перед Управлінням державної служби охорони.

На сьогодні всі музейні заклади комунальної власності міста забезпечені безперебійною охороною.

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку