Головна  →  Новини  →  9 липня 2014

Звіт щодо діяльності Департаменту культури за І півріччя 2014 року

Звіт щодо діяльності Департаменту культури за І півріччя 2014 року.

 

Департаментом культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у  2014  році  виконуються наступні міські цільові програми:

«Столична  культура  і  мистецтво  на  2011-2015  роки»;

«Київ етнічний на 2012-2015 роки»;

«Київ: державно-церковні відносини на 2012 - 2015 роки»;

«Освіта Києва. 2011-2015 рр.»;

«Правова освіта населення міста Києва на 2012-2016 роки»

та  програма  «Соціально економічного  розвитку м. Києва на 2014».

На  зазначені  програми  по  Департаменту  культури  на  перше  півріччя

2014  року  передбачені  видатки  в  обсязі  240 157,3 тис. грн.  з них профінансовано  175 276,3 тис. грн. Видатки на заробітну плату на нарахування на неї склали 92,1%.

 

Проблемні питання.

Заборгованість по галузі

Загальний обсяг заборгованості станом на 01.07. складає більш                    ніж 10 млн. грн.

Основною проблемою, є наявність кредиторської заборгованості за спожиті комунальні послуги за 2013-2014 р.р.  на загальну суму 4,0 млн. грн., з них близько 3,0 млн. грн. прострочена кредиторська заборгованість за теплопостачання, яка зареєстрована в органах Державної казначейської служби України у м. Києві.

Згідно п. 4 ст. 51 Бюджетного кодексу України за наявності простроченої кредиторської заборгованості за спожиті комунальні послуги та енергоносії здійснити оплату послуг по іншим статтям бюджету неможливо. Установи не в змозі  здійснити в повному обсязі погашення простроченої кредиторської заборгованості за рахунок коштів спеціального фонду.

Тому, через несплату вищезазначеної  заборгованості фінансова діяльність  установ  фактично заблокована, оскільки неможливо ні здійснити видатки по загальному та спеціальному фонду бюджету, ні зареєструвати інші видатки, що є необхідними для функціонування закладів.

Неможливо погасити заборгованість за послуги охорони в музеях перед Управлінням Державної служби охорони при Головному управлінні МВС України в місті Києві становить близько 1,5 млн. грн, а це в свою чергу ставить під загрозу збереження музейних експонатів, оскільки є ризик зняття охорони та відключення сигналізації.

Кредиторська заборгованість за проведені культурно-мистецькі заходи складає 3,3 млн. грн.

Невиконання Департаментом культури та підвідомчими установами своїх фінансових зобов’язань перед постачальниками товарів та послуг призводить до судових позовів до Господарського суду м. Києва та стягнення  заборгованості з віднесенням судових витрат на рахунок установ, що є додатковим фінансовим навантаженням на бюджет міста Києва.

 

 

Обмеження культурно-мистецьких заходів

 

Відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.03.2014 № 320 «Про заходи щодо наповнення бюджету м. Києва, економного та раціонального використання бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни у 2014 році», визначено необхідність обмежити організацію та проведення за рахунок коштів бюджету міста Києва державних, міських свят, культурно-мистецьких, релігійних заходів та визначних дат (крім заходів до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, Великодня, 28 річниці Чорнобильської катастрофи, Дня Києва, Дня Європи, Дня Конституції, Дня незалежності України та Дня Державного прапора України, Дня Перемоги, відзначення визволення України та Києва від фашистських загарбників).

З метою економії бюджетних коштів та раціонального їх використання, Департаменту культури довелося відмінити ряд важливих культурно-мистецьких заходів, виставок, відзначення пам’ятних та історичних дат,  які мали відбутись за фінансової підтримки з бюджету міста Києва. Це негативно відображається на іміджу столиці.

 

Збитковість комунальних закладів

На сьогоднішній день,  по галузі є ряд суб’єктів господарювання, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва та підпорядковуються Департаменту культури, які за результатами фінансово-господарської діяльності на протязі І кварталу 2014 року отримали збиток, а саме: КЗК «Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім.. Л.М. Ревуцького», КТК ЗК «Циганський академічний музично-драматичний театр «Романс», Центральний парк культури і відпочинку, Парк культури та відпочинку «Гідропарк», Парк культури та відпочинку «Партизанська слава», КП «Кінотеатр «Флоренція»,  КП «Кінотеатр «Екран», КП «Кінотеатр «Загреб» та КО «Київкіно». В  свою чергу, це не свідчить про відсутність ефективності діяльності комунальних підприємств та використання майна територіальної громади міста Києва. На даний час, зазначені установи вживають ряд заходів направлених на погашення збитків і покращення фінансово-господарської діяльності.

 

Відображення сьогодення на діяльності закладів культури

Заворушення, які проходили у центрі міста Києва негативно відобразились на фінансово-господарській діяльності  ряду закладів, що в свою чергу призвело до суттєвого зменшення відвідувачів та, як наслідок грошових надходжень. Більшість комунальних підприємств знаходились на простої.

Крім того, було вкрадено і пошкоджено майно, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва, а саме в Київському академічному театрі ляльок та Музею історії міста Києва.

Враховуючи зазначені обставини отримати дохід в 2014 в запланованому обсязі на початку року не являється можливим. Тому існує необхідність зменшення показників в фінансових планах.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку