Головна  →  Новини  →  16 червня 2014

Проведення круглого столу до Дня Конституції України за темою: «Конституційні ідеї та проекти Михайла Грушевського та сучасність».

Проведення круглого столу до Дня Конституції України за темою: «Конституційні ідеї та проекти  Михайла Грушевського та сучасність».

      25 червня 2014 року о 14.00 в залі засідань Історико-меморіальногомузею Михайла Грушевського (м. Київ, вулиця Паньківська, 9)  відбудеться круглий стіл, приурочений до Дня Конституції України, «Конституційні ідеї та проекти Михайла Грушевського та сучасність».

      Конституція України, ухвалена 28 червня 1996 р., має свою історію та історичних попередників. Серед них – Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР), прийнята Українською Центральною Радою 29 квітня 1918 р. Один з її авторів – незмінний голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський, який одним з перших ще на початку ХХ ст. включився в боротьбу за конституційні права українства та оприлюднив свої ідеї й програму у знаменитій статті «Конституційне питання і українство в Росії» (1905). У нових історичних умовах його ідеї були розвинуті в Конституція УНР 1918 р. Головні постулати цього вищого державного акту – від самостійності, незалежності, неподільності території до широкого самоврядування й децентралізації – залишаються актуальними і сьогодні.

      Сучасне українське суспільство, на долю якого  за останні місяці випали величезні потрясіння й піднесення, яке, за словами Михайла Грушевського, переживає «хвилі, які випадають народові раз на всю його історію, або й зовсім не випадають», все частіше звертається до історичної минувшини, історичного досвіду. А науковці свідомі того, що історичні реалії початку ХХІ ст. значно сприяють усвідомленню й розумінню процесів, що відбувалися в Україні майже сто років тому. У цьому історичному контексті особливий інтерес викликають і головні постулати Конституції УНР 1918 р. та їх сучасне прочитання.

      Виходячи з сучасних суспільних запитів, тематики Історико-меморіального музею Михайла Грушевського, його колекції й досвіду, на відзначення Дня Конституції України науковці музею ініціювали проведення круглого столу за темою «Конституційні ідеї і проекти Михайла Грушевського та сучасність».

      До участі у круглому столі запрошено відомих громадсько-політичних діячів, авторитетних істориків, архівознавців, істориків держава і права, музейників. Серед них науковці Інституту держава і права ім. В.М.Корецького НАН України, Інституту історії України НАН України, Інституту археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного інституту стратегічних досліджень, музеїв Києва.

      Під час дискусії буде обговорена низка проблем, зокрема: ідеї конституціоналізму в науково-публіцистичній спадщині М.Грушевського початку ХХ ст.; конституція Української Народної Республіки 1918 р.: історичний контекст; М.С.Грушевський і Конституція УНР: міфи та реальність; ідея створення парламентської республіки в Конституції УНР 1918 р.; Конституція в законодавчих процесах УНР; територія УНР в законодавчих актах Української Центральної Ради; розвиток конституційних процесів урядом УНР в екзилі тощо.

 

   Тел. для довідок: 288-28-82; 288-28-85.

Перейти до спискуВерсiя для друку